Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Reuters

Jourové se poslance přesvědčit nepodařilo, píše vlivný list European Voice

Středeční vystoupení české kandidátky do Evropské komise začalo dobře, Věra Jourová však nedokázala najít s poslanci Evropského parlamentu společnou notu. Pod titulkem Jourové se přesvědčit nepodařilo to napsal web vlivného listu European Voice. Rozhodnutí o jejím výkonu bylo také nakonec ve středu večer odloženo na počátek příštího týdne. 

Text připomíná, že Jourová dostala od šéfa komise Jeana-Claudea Junckera rozsáhlé portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. "Rozsah témat, se kterými bude mít co do činění, byl možná příliš různorodý na to, aby se v nich mohla v této chvíli plně angažovat," poznamenal EV.

Jourová kvůli rozsahu odborné náplně musela ve středu oslovit poslance hned ze čtyř výborů - pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, pro právní záležitosti, pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a pro práva žen a rovnost pohlaví.

Nepodařilo se jí prý ale nabídnout konkrétní závazky tam, kde to bylo potřeba. "Abychom k ní byli spravedliví: otázky se často týkaly mnoha témat najednou, a tak pro ni bylo složité nabídnout v krátkém čase, který měla k dispozici, uspokojující odpovědi," napsal EV. Často prý tak opakovala fráze jako ty o potřebě ořezávat zbytečnou legislativu či o nutnosti obnovit důvěru občanů, skutečně jasné přísliby ale chyběly. 

Ze závěru jejího vystoupení bylo podle listu patrné, že si Jourová tento problém uvědomuje, když řekla, že je spíše političkou než úředníkem, což mělo vysvětlovat "nedostatek podrobných odpovědí".

EV pak připomíná některé z jejích odpovědí, například o ochraně dat, bonusech pro bankéře či rovnosti mužů a žen.

"Na konci slyšení Jourová uvedla, že chtěla ukázat, jakou osobou doopravdy je. Je ale nepravděpodobné, že europoslanci získali o její osobnosti jasný dojem," míní EV. Dojem z ní prý byl velmi neurčitý a někteří účastníci jednání ji kritizovali, že nedávala jasné odpovědi a tři hodiny vyhrazené na slyšení tak byly únavné.