Zdroj: Themost10.com / Life

JXD: Manifest vychlastaných, vyuzených a tlustých

Módní trendy ve společnosti se stále více koncentrují na základní věci člověka, a tak jsme svědky totální idealizace modelu štíhlého nekuřáka- abstinenta a pomalého přesunu lidí tato kritéria nesplňujících na okraj společnosti. Tomu je třeba se postavit!

Výkonová motivace ovládla celou dnešní společnost a pomalu veřejnost začíná adorovat lidi, kteří naplno kultivují jen a výhradně svoji výkonnost a konkurenceschopnost, zcela zásadně a principiálně si nikdy neužívají a pozvolna se začínají cítit nadřazeni občanům, kteří to mají jinak. Vyhrazuji si právo nehonit se v životě jen za kariérou, úspěchem a penězi.

Vyhrazuji si právo holdovat neřestem, pokud mi nebrání ve fungování a jenom mne zdravotně ničí. A vyhrazuji si právo, aby nade mnou nějaký sprinter-nekuřák neohrnoval nos. My, kteří holdujeme neřestem — kouření, kouření marihuany, pití alkoholu či přežírání —, máme prostě jiný hodnotový systém. Dobře chápeme, že zde pobudeme, v tomto slzavém údolí, méně let než člověk úzkostně dbající o životosprávu, abstinující štíhlý sportovec. Dobře chápeme, že se nesmíme svými neřestmi desocializovat. Ale to, že budeme žít o pár let míň, je naše privátní věc.

Hloupé řeči o tom, kolik stojí předsmrtná léčba kuřáků a obézních, jsou zcela bizarní. Nikdo nepočítá, kolik ušetří kuřák, co umře na kouření v pětašedesáti, na důchodech, jež by mu stát musel vyplatit, kdyby zdravě žil do devadesáti. Takže prosím všechny zastánce a provozovatele zdravého životního stylu, aby nás respektovali jako plnoprávné občany, kteří prostě mají jiné hodnoty než oni. Můžou se nám klidně smát, že kašleme a nevyjdeme bez pauzy do schodů, to je jejich svaté právo. My se zase budeme smát jim, že po tréninku smrdí potem a od čtyřicítky si nechávají operovat šlachy zničené sportem. Dělat si šoufky je přijatelné. Ale to pohrdání lidmi, kteří nedbají o životosprávu, se šíří společností jako nebezpečný zárodek dalšího blbého předsudku.