Zdroj: profimedia.cz

Nejlepší zemí pro život seniorů je Norsko, Česko je na 25. místě

Pokud je vám více než 60 let a chcete mít hodně spokojené stáří, tak se přestěhujte do Norska (samozřejmě pokud tam budete mít dost velký důchod pro život v místních podmínkách). Je to totiž podle Global AgeWatch Index 2014 nejlepší země na světě pro život seniorů. Hodnoceno bylo celkem 96 zemí a Česká republika skončila na 25. místě.

Index bere do úvahy nejrůznější fakta a statistiky - od sociálních podmínek života starších lidí, přes to, zda pobírají důchody, až po zdravotnictví či podmínky jejich bydlení.

První desítka nejlepších zemí pro život seniorů vypadá pro rok 2014 takto: Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Kanada, Německo Nizozemsko, Island, USA, Japonsko a Nový Zéland. Česko je na 25. místě. Za námi je například Belgie, Slovinsko, Argentina, Polsko, Portugalsko, Itálie, Maďarsko či Slovensko (až 47. místo).

Ne moc dobře se žije starším lidem v Rusku (65. místo), v důsledku hospodářské krize má problémy Řecko (73. místo) či válkou postižená Ukrajina (až 82. místo z celkově 96 hodnocených států).

Index je důležitý i z toho pohledu, že podle zpráv OSN bude v roce 2050 více než pětina světové populace starší 60 let, ale ve vyspělých státech, například v Evropě, to bude ještě vyšší číslo. V České republice mají například tvořit tito občané v roce 2050 až třetinu všeho obyvatelstva. Přesto naše vlády nikam nepokročily v nutných reformách penzijního systému.

TABULKU NAJDETE ZDE