Španělští vojáci mučí vězně v Iráku

Španělští vojáci mučí vězně v Iráku Zdroj: YouTube.com

Španělští vojáci mučili vězně v Iráku, pět z nich je poprvé obviněno z válečných zločinů

Španělská armáda zažívá vůbec poprvé obvinění ze spáchání válečných zločinů, které se týká válek v posledních desetiletích. Pět vojáků je obviněno, že v roce 2004 (v době irácké války) mučilo na základně v Diwaniji irácké vězně. Informovala o tom španělská média a web thelocal.es.

Španělští vojáci se měli zločinů dopustit v průběhu ledna a února 2004. Jeden z nich, který je už v hodnosti kapitána, dnes pracuje pro tajné služby země. Podle trestního zákoníku platného pro vojáky jim hrozí vězení v délce 10 až 25 let.

Vojáci léta popírali, že by se jakékoli mučení na vojenské základně odehrávalo. Jenže minulý rok se objevilo video, které zveřejnil deník El País (najdete ho zde, ale upozorňujeme, že záběry jsou brutální) a to dokazuje, že vojáci kopali do dvou vězňů. Podle výpovědí jednoho z vojáků kopli jeho kolegové surově do vězňů nejméně 30 krát. Nikdo z vojáků ale nic nenamítal, nikdo útoky nezastavil a ani se o to nesnažil.

Podle velení armády nadřízení vojáků neměli o útoku žádné informace a považují případ za ojedinělý. Muži, který incident natočil a nakonec spolupracoval s policií, byla slíbena beztrestnost.

K daleko rozsáhlejšímu mučení docházelo v Iráku ve věznicích, které byly za okupace země pod správou amerických vojáků.