Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Jan Šibík

Bulharsko vyděsil případ ilegálních muslimských internátů

Investigativní pořad bulharské televize NOVA vyvolal velkou bouři nevole v této balkánské zemi. Televize pomocí skryté kamery a infiltrátorů vyslaných do muslimské komunity ukázala, že se v muslimské komunitě provádí trestná činnost s podporou islámských organizací z Turecka.

Televize upozornila na nepovolený dětský internát v městě Aitos v provincii Burgas. Novináři se infiltrovali v přestrojení za rodiče dětí, kteří chtějí získat pro své potomky vzdělání v kurzech o Koránu. Reportáž ukazuje, jak je muslimský duchovní provádí po škole a vysvětluje její provoz a způsob péče o děti. Následně navštívili reportéři bulharské televize stejnou instituci i oficiálně. Jaké bylo jejich překvapení, když se od duchovního dozvěděli, že škola žádné takové služby neposkytuje.

Podle bulharských zákonů je poskytování ubytování a stravování, jakož i služby v oblasti vzdělávání pro děti, nezákonné bez předchozího formálního oznámení a získání souhlasu k podobné činnosti od úřadů.

Celou věc proto začaly vyšetřovat úřady.

Zatím bylo zjištěno, že podobné nelegální islámské internáty se nacházejí i v dalších městech, například v Isperihu. Úřady jsou znepokojeny tím, kdo může tyto nelegální islámské internáty pro děti financovat.

Bulharsko má totiž silnou muslimskou menšinu tvořenou hlavně potomky Turků, kteří zemi několik staletí okupovali, a menšinou Bulharů, kteří (hlavně během turecké okupace) k islámu konvertovali. Podle policejních vyšetřovatelů někteří muslimové v Bulharsku propagují zavedení islámského práva šaría a vyvolávají náboženskou nenávist.

Bezpečnostní složky již provedly několik zátahů na islámské extremisty a kvůli šíření radikalismu postavily před soud několik vlivných muslimů. Islámská komunita však veškerá obvinění odmítá a obviňuje státní úřady z islamofobie.

Autor je publicista