Demonstrace a násilné střety s policií pokračují v Hongkongu už několik dní

Demonstrace a násilné střety s policií pokračují v Hongkongu už několik dní Zdroj: ČTK

Hongkong se zmítá v chaosu, Čína porušuje mezinárodní dohody a omezuje svobodu

Čínský Hongkong se o víkendu zmítal v chaosu. Desítky tisíc demonstrantů vyšly do ulic na protest proti brutálnímu sobotnímu zásahu policie proti studentům, kteří požadovali zachování politických svobod. Peking totiž soustavně porušuje dohodu s Británií, která území předala Číně v roce 1997. Čínští komunisté slíbili, že kromě zahraniční politiky a obrany ponechají Hongkongu svobodu, jenže to nedodržují.

Demonstrace a násilné střety s policií pokračují v Hongkongu už několik dní. Původně byla vyhlášena blokáda, kterou chtěli demonstranti zahájit 1. října. Ovšem už v pátek začala okupace vládní čtvrti a o víkendu finančních oblastí. Policie proti nim zasáhla a desítky lidí zranila a zatkla.

Policie použila slzný plyn a demonstranty bila.

V tomto sporu jde o to, že v roce 1984 Velká Británie a Čína podepsaly dohodu, podle které byl Hongkongu zaručen vysoký stupeň autonomie, s výjimkou zahraničních věcí a obrany na dobu 50 let ode dne předání území v roce 1997. Jenže Peking už v roce 2004 začal tvrdit, že je potřeba změnit v Hongkongu volební zákony. Ty současné umožňují svobodné volby a to se čínskému režimu nelíbí. Koncem srpna čínská vláda navíc oznámila, že v roce 2017 sice umožní přímé volby, ale občané budou moci vybrat pouze ze seznamu předem schválených kandidátů. Jenže to obyvatelé Hongkongu, kteří jsou zvyklí na svobodu, odmítají a považují to za zcela nedemokratické.

Peking považuje protesty za „ilegální“ a oficiální čínská média o nich neinformují.