Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman perlil: Válka na Ukrajině skončila, země může být základnou teroristů. Aha...

To, co neví nikdo na světě, už ví náš prognostik a prezident Miloš Zeman. V projevu, který přednesl rusky na proputinovské konferenci na řeckém Rhodu, posluchačům sdělil, že „na Ukrajině byla občanská válka, která naštěstí skončila“ a že v budoucnu se může tato země stát „základnou teroristů. Napsala o tom sobotní MF Dnes a o projevu informovala předtím i stanice Hlas Ruska.

Zeman, jako už několik týdnů předtím, také tvrdě kritizoval sankce proti Rusku. Zamotanou z toho mají hlavu naši spojenci v USA a v Evropské unii, protože Česká republika se, sice s výhradami, k sankcím připojila. Nesrozumitelnost a nejednoznačnost, kterou se česká diplomacie vyznačuje posledních 25 let, tak pokračuje.

Závažnou otázkou také je, kam Zeman na své zahraničněpolitické názory „chodí“?

Skutečně skončila válka na Ukrajině? Neví to vůbec nikdo, ani samotní Ukrajinci. Ano, dnes na jihovýchodě této země po měsících bojů panuje křehké příměří, ale zda nebudou ozbrojené střety pokračovat v blízké či vzdálené budoucnosti, jasné není.

Fantasmagorická je i Zemanova věta, že Ukrajina se může stát po vzoru Libye či Iráku v budoucnosti základnou teroristů. Jakých teroristů? Za co budou bojovat? Za Putina? Za islám? Za Kyjev? Za co vlastně? Není snad základnou teroristů Británie či Francie? Vždyť stovky jejich občanů bojují v Sýrii a Iráku na straně Islámského státu. Do nich se Zeman samozřejmě nestrefuje, protože by si to nedovolil. Palba na Ukrajinu nás nic moc nestojí a pomoci autoritářskému vůdci Putinovi se, bohužel, českému prezidentovi teď hodí. Vždyť za vládcem Kremlu by měl jet.

Miloš Zeman má celkem konzistentní a správné názory na islám či Izrael, ale řeči o Ukrajině, navíc na proputinovské konferenci, si měl odpustit. V případě Ruska začíná stále více připomínat svého předchůdce Václava Klause, který v konfliktu také stojí na straně Putina.