David Cameron

David Cameron Zdroj: EPA

Cameron vyzval parlament ke schválení úderů proti Islámskému státu v Iráku

Britský premiér David Cameron dnes vyzval britský parlament, aby schválil letecké údery britské armády proti ozbrojencům Islámského státu v Iráku. Údery podle něj bude třeba vést více let. Jeho ministr obrany Michael Fallon předtím usoudil, že bombardovací kampaň bude trvat dva až tři roky. Parlament má o návrhu hlasovat večer.

"Existuje nějaká hrozba pro britské obyvatele? Odpověď je ano," řekl před poslanci Cameron v narážce na útoky islamistů na občany zemí, které bojují proti Islámskému státu. Je ale přesvědčen, že hrozba vůči Britům by byla ještě větší, kdyby se u břehů Středomoří a hranic člena NATO ponechala organizace Islámský stát, která prohlásila, že hodlá útočit na Británii a její občany.

Očekává se podle agentury Reuters, že parlament při hlasování plánovaném na 18:00 SELČ letecké údery bez problémů schválí. Návrh již podpořil i šéf opozičních labouristů Ed Miliband.

Londýn patří k nejbližším spojencům Washingtonu a přestože Američané zahájili leteckou operaci již před několika týdny, Británie dosud stojí stranou. Cameron ve čtvrtek oznámil, že by se jeho země do akce v Iráku měla zapojit, protože to je v jejím zájmu.

Jeho úřad vzkázal poslancům, že nepůjde o samozvanou intervenci na cizím území, neboť irácká vláda ve stejný den o podporu v boji s IS sama požádala, a údery tak prý budou v souladu s mezinárodním právem. Ujistil, že Británie v žádném případě nevyšle do Iráku své pozemní jednotky. Někteří vládní poslanci jsou pro rozšíření úderů i na islamisty v Sýrii, které USA již také bombardují, ale Cameron to zatím nepodpořil.