F-22 Raptor

F-22 Raptor Zdroj: Profimedia

Americká stíhačka F-22, jejíž vývoj stál 67 miliard dolarů, byla poprvé nasazena v boji

Je to jedno z nejdražších, ale přitom málo využitých vojenských letadel - americká stíhačka F-22 Raptor, jejíž vývoj stál neuvěřitelných 67 miliard dolarů. Poslední kus byl vyroben v prosinci 2011. Ale až teď se objevila informace, že stroje byly poprvé nasazeny v boji. Při útocích na Sýrii. Napsal o tom kromě jiných web thedailybeast.com.

Že byla stíhačka nasazena poprvé v boji právě v Sýrii, letecké experty překvapilo. F-22 se totiž vyráběla od roku 1997, ale nezúčastnila se ani války v Afghánistánu, ani v Iráku, ani náletů na Libyi. Americký Pentagon sice použití stíhačky potvrdil, ale žádné detaily neposkytl. Raptory zřejmě poskytovaly ochranu americkým bombardérům.

Vývoj stíhačky F-22 stál 66,7 miliard dolarů. Projekt se neustále prodražoval a podle odborníků je sice tento stroj skvělý a nemá ve vzduchu konkurenty, ale projekt trval nesmírně dlouho a byl nesmyslně předražený.

Raptor vyniká především svojí neviditelností – nezachytí ho radar, ani stíhačky nepřítele. Je také velmi rychlý, dosahuje téměř dvojnásobnou rychlost zvuku. Primárně je F-22 určena pro likvidaci ostatních letadel, ale může také v omezeném množství shazovat bomby. Také může zaútočit na elektronické vybavení cizího letadla skrz svůj radar vyšle signál, který zničí elektroniku nepřátelské stíhačky.