Usáma Bin Ládin

Usáma Bin Ládin Zdroj: Isifa.com

Newyorský soud poslal bin Ládinova zetě na doživotí za mříže

K trestu doživotního vězení dnes soud v New Yorku odsoudil zetě Usámy bin Ládina a někdejšího mluvčího teroristické sítě Al-Káida Sulajmána abú Ghajse. Osmačtyřicetiletý Kuvajťan byl usvědčen ze spiknutí s cílem usmrtit americké občany a z podpory terorismu. Dopaden a zatčen byl loni v únoru v jordánském Ammánu.

"Snažil jste se ze všech sil plnit plán Al-Káidy na vraždění Američanů," prohlásil v odůvodnění rozsudku manhattanský soudce Lewis Kaplan. Ghajs byl mluvčím Al-Káidy po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001. Z Jordánska ho před americký soud dopravili agenti CIA. Je nejvýše postaveným představitelem Al-Káidy, který kdy stanul před americkým soudem. Ostatní podezřelí teroristé jsou souzeni na základně Guantánamo na Kubě.

Obhájci kuvajtského imáma tvrdili, že o konspiraci vedoucí k 11. září nic nevěděl a že bin Ládin ho až v den tehdejších útoků požádal, aby se stal mluvčím Al-Káidy. Žalobci naopak argumentovali, že abú Ghajs se jako mluvčí teroristů snažil získat další rekruty. Obžaloba během procesu promítla několik videozáznamů, včetně záběrů letadel narážejících do newyorského Světového obchodního střediska doprovázené abú Ghajsovým kázáním.

Obžalovaný během procesu popřel, že by sháněl teroristy pro Al-Káidu. Tvrdil, že hrál jen náboženskou úlohu, když vyzýval všechny muslimy, aby povstali proti svým utlačovatelům. Při své výpovědi také líčil setkání v Afghánistánu s bin Ládinem několik hodin po útocích z 11. září. "Tohle jsme udělali my," řekl mu prý tehdy bin Ládin.

Obhájce Stanley Cohen žádal pro Ghajse 15 let vězení, soud ale vyhověl návrhu žaloby na doživotní trest. Sám obžalovaný před vyhlášením verdiktu přes tlumočníka prohlásil, že "v této místnosti nečeká slitování od nikoho jiného, než od Boha".

"V okamžiku, kdy svazujete mé ruce pouty a chystáte se mě pohřbít za živa, rozvazujete zároveň ruce stovkám mladých muslimů. Připojí se k řadám svobodných mužů a velmi brzy svět uvidí konec těchto divadelních představení," řekl kuvajtský terorista soudu.