Francoužští vojáci hlídkují u Eiffelovy věže v Paříži

Francoužští vojáci hlídkují u Eiffelovy věže v Paříži Zdroj: ČTK

S únosci vyjednávat nebudeme, vzkazuje Francie islamistům

V neděli večer unesli bojovníci odnože Islámského státu v Alžírsku francouzského občana. Hrozí jeho zavražděním nejpozději dnes, pokud Francie neustane v bombardování islamistů v Iráku. Premiér Francie Valls však tvrdí, že „Paříž nikdy neustoupí vydírání.“

„Proradnost terorismu tkví v používání vydírání, smrti, hrozeb. Kdybychom ustoupili, i jen o píď, tak mu umožníme zvítězit,“ řekl podle agentury AFP socialistický premiér Valls v rozhlasové stanici Europe 1. Zdůraznil, že Francie bude v úderech v Iráku "samozřejmě" pokračovat.

K únosu se na videu přihlásila údajná odnož organizace Islámský stát (IS). Podle alžírských úřadů byl pětapadesátiletý Francouz unesen při výletu do hor asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru. Na videu, které únosci zveřejnili, vyzývá unesený Hervé Gourdel prezidenta Françoise Hollandea, aby zastavil intervenci v Iráku. Jinak ho prý únosci zabijí. Ozbrojenci, kteří se označují za Vojáky chalífátu a v září slíbili věrnost Islámskému státu, podle agentury Reuters v pondělí pohrozili, že Gourdela zabijí do 24 hodin, pokud Francie svou intervenci v Iráku nezastaví.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius již v pondělí označil situaci za „extrémně kritickou“. Gourdel je podle francouzských médií profesionální horský průvodce a nadšený fotograf a cestovatel. Podle webu týdeníku L'Express přijel v sobotu do kabylské oblasti východně od alžírské metropole, aby tam uskutečnil desetidenní horskou túru. K únosu Francouze došlo v době, kdy členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům. Týká se to hlavně Spojených států a Francie. Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku. Přívrženci Islámského státu, kteří obsadili některé oblasti Iráku a Sýrie, nedávno zavraždili dva zajaté americké novináře.