Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: ČTK

Spojení Babiše s eurokomisařkou Jourovou budí pochybnosti, varuje nevládní organizace

Vážné pochybnosti budí politické spojení pravděpodobné budoucí eurokomisařky z ČR Věry Jourové s ministrem financí a významným podnikatelem Andrejem Babišem, uvádí nevládní organizace Corporate Europe Observatory (CEO). Týden před začátkem zkoumání odbornosti členů budoucí Evropské komise ve výborech europarlamentu zveřejnila CEO jména některých možných budoucích eurokomisařů, o jejichž vhodnosti prý kvůli jejich možnému střetu zájmů existují pochyby.

Nevládní organizace CEO si klade za cíl odhalovat dopady lobbování obchodních skupin na rozhodovací procesy v Evropské unii. Před jednáním v europarlamentu spolu s Jourovou poukázala také na její pravděpodobné budoucí kolegy z Británie Jonathana Hilla, Španělska Miguela Ariase Cañeteho, Malty Karmenu Vellu, Portugalska Carlose Moedase a Valdise Dombrovskise z Lotyšska.

V případě Jourové organizace připomněla, že budoucí komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví dříve se svým synem spoluvlastnila konzultační firmu nabízející poradenství v oblasti čerpání evropských fondů. Společnost Primavera Consulting už ale činnost nevyvíjí.

Možný konflikt zájmů tak podle CEO v případě Jourové pramení především z jejího politického propojení s Babišem v jeho vládním hnutí ANO. Připomenuto je, že Babiš je místopředseda vlády, ministr financí i šéf hnutí. "Je zároveň také jedním z nejvlivnějších českých podnikatelů," uvádí CEO a upozorňuje, že Jourová je členkou hnutí od roku 2012, Babišovou zástupkyní od roku 2013 a od letošního roku také ministryní pro místní rozvoj.

České nevládní organizace, které s CEO spolupracují, prý ANO popsaly jako hnutí lidí seskupených okolo charismatického vůdce s výjimečnou autoritou a vlivem na veškeré stranické orgány. Připomenuta jsou také Babišova slova o potřebě řídit stát jako firmu.

Rozsah obchodních zájmů vlastníka Agrofertu je přitom podle CEO široký a rozpíná se od potravinářství, přes chemii, finančnictví až po vlastnictví médií. "Jeho společnosti uzavřely mnoho smluv se státem a získaly početné národní a evropské granty a zemědělské subvence," uvádí CEO a připomíná názor listu European Voice, podle kterého je Babiš člověkem, který se dostal do nejhoršího konfliktu zájmů v celé české historii od roku 1989.

Nevládní organizace je přesvědčena, že komisař pro ochranu spotřebitele se musí stavět za veřejný zájem a bránit tomu, aby podnikatelské záměry ovlivňovaly rozhodování v unii. Podle CEO však při vazbách Jourové na Babiše není jisté, zda je pro takový úkol tou správnou osobou.

"Při jejím slyšení před europoslanci bude velmi důležité zeptat se Jourové jak hodlá být na Babišově obchodním impériu zcela nezávislá a jak zajistí, že se jako komisařka nebude podílet na žádném rozhodování, které by mohlo pomoci jeho početným obchodním zájmům," píše nevládní organizace.

Jourová před poslance ze čtyř výborů Evropského parlamentu předstoupí ke tříhodinovému slyšení 1. října odpoledne. Na internetu už je například dostupné její prohlášení, jež se týká právě možných střetů zájmů a které předkládají všichni budoucí členové komise.