Třetí oběť Islámského státu, David Haines

Třetí oběť Islámského státu, David Haines Zdroj: ČTK

Stínejte Američanům a Evropanům hlavy, vzkázal Islámský stát svým stoupencům

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) vyzvali své stoupence, aby útočili na občany Spojených států, Francie a dalších zemí, které se účastní boje proti radikálům. USA a Francie vedou kampaň za zničení islamistického hnutí, podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku. Mluvčí IS abú Muhammad Adnání se obrátil přímo i na amerického prezidenta Baracka Obamu, jehož jednotky podle něj čeká nevyhnutelná porážka.

Jak údajně mluvčí IS prohlásil, vojenský zásah koalice vedené Američany bude "posledním tažením křižáků". "Budou zlomeni a poraženi, stejně jako byla poražena jejich předchozí tažení," dodal mluvčí a vyzval své stoupence k útokům zejména na Američany, Francouze, Kanaďany, Australany a další.

V prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters, se Adnání rovněž vysmívá západním vůdcům za jejich prohlubující se zapojení do boje proti islamistům v regionu. Jak říká, Obama opakuje chyby svého předchůdce George Bushe mladšího. "Jestliže s ním (Islámským státem) budete bojovat, stane se silnější a odolnější. Jestliže ho necháte být, ještě více se rozroste a rozšíří," prohlásil prý mluvčí IS.

Přímo na adresu amerického prezidenta pak dodává: "Tvrdíš, že Amerika nebude zatažena do pozemní války. Ale ona do ní zatažena bude. A povede to k její smrti, pohřbení a zničení."

Islámský stát dnes rovněž vyslal vzkaz islamistickým skupinám na egyptském Sinajském poloostrově, které vyzval, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců. Toto prohlášení radikálů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, nejspíš ještě prohloubí obavy, které panují ohledně kontaktů mezi islamistickými skupinami v regionu.

"Nastražte na ně výbušniny na silnicích. Útočte na jejich základny. Přepadejte jejich domy. Stínejte jim hlavy. Nedovolte jim, aby se cítili bezpečně," uvedl mluvčí IS Adnání na internetu.

Egyptští islamisté znásobili útoky po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů.

Již na začátku září se objevila informace, že s egyptskými radikály začali spolupracovat právě ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Prý jim dávají hlavně instrukce, jak provádět efektivnější operace. Egyptské úřady ale odmítají, že by se v zemi již nacházeli někteří z bojovníků Islámského státu.