Mistral

Mistral Zdroj: Reuters

Rusko se bez francouzských Mistralů obejde, tvrdí vícepremiér Rogozin

Rusko se dokáže obejít bez francouzských výsadkových lodí třídy Mistral. Podle agentury ITAR-TASS to v neděli prohlásil ruský viceprezident Dmitrij Rogozin. Ten také označil francouzské prohlášení, že kontrakt na dvě lodě může být zrušen a plavidla prodána jinému zákazníkovy, za nezákonné, neboť třetina plavidla je ruské výroby.

"Loni 16. listopadu jsme předali indickým kolegům lehkou letadlovou loď Vikramaditya (Všemohoucí), která byla dříve náš letadlový křižník Admirál Gorškov. Realizováním tohoto kontraktu, na kterém jsme vydělali hodně peněz, jsme dokázali, že v Rusku umíme stavět lodě tohoto typu," řekl Rogozin. Dodal, že letadlové lodě jsou vrcholem loďařského stavitelského umu, zatímco výsadková plavidla mají mnohem jednodušší návrh.

Podle Rogozina je třída Mistral navržena pro středomořské podnebí. "Nejsou přímo vhodné pro nás kvůli klimatickým požadavkům, přinejmenším s nimi bude nemožné plavit se v našich severních mořích," řekl.

Rogozin rovněž zdůraznil, že prodej dvou lodí třídy Mistral, které si Moskva objednala, jinému zájemci, by byl nezákonný, neboť záď byla vyrobena v petrohradských loděnicích. Prodej by tak byl možný jen tehdy, pokud by Paříž záďové sekce odmontovala.

Počátkem září francouzský prezident François Hollande oznámil, že kontrakt odkládá kvůli ruskému počínání během ukrajinské krize. O osudu obchodu, kvůli němuž Paříž čelila v EU i ze strany Spojených států silné kritice, má být rozhodnuto koncem října. Prý vše bude záviset na tom, zda vydrží příměří na východě Ukrajiny a nakolik pokročí politické urovnání konfliktu.