V Doněcku zase hřměla palba, zraněni dva civilisté

V Doněcku zase hřměla palba, zraněni dva civilisté Zdroj: ČTK

Doněck čelil dalšímu dělostřeleckému ostřelování, dva civilisté byli zraněni

Navzdory příměří vyhlášenému mezi separatisty a vládními jednotkami na východní Ukrajině čelil Doněck i během noci na dnešek dělostřeleckému ostřelování. Oznámily to místní úřady.

"Palba poškodila obytné domy, střepiny zranily dva civilisty, kteří byli přepraveni k lékařskému ošetření," uvedly úřady. Ukrajinská média připsala palbu vzbouřencům, ruská zase vládním jednotkám.

Doněck je jednou z hlavních bašt povstalců, místní letiště však stále zůstává v rukou ukrajinských vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z útoků a ostřelování.

Silné exploze hřměly Doněckem i v sobotu, obešly se však bez obětí na životech. Podle separatistů ukrajinská děla či raketa zasáhla místní chemičku, zatímco podle ukrajinského ministerstva vnitra explodoval muniční sklad na základně povstalecké jednotky složené vesměs z ruských žoldnéřů. Mezi místními obyvateli ale kolovala i verze, že vybuchla stará munice, která se měla ve fabrice likvidovat.

Poslední verze dohody o příměří, vyjednaná v noci z pátku na sobotu, počítá s vytvořením "nárazníkového pásma", odkud mají být staženy těžké zbraně.

OSN podle ruského zpravodajského serveru newsru.com odhaduje škody napáchané v Doněcku a Luhansku na 440 milionů dolarů (9,5 miliardy Kč). V Doněcku nefunguje více než 70 procent podniků, včetně bank, a tak se nevyplácejí mzdy, penze, ani sociální dávky. V některých čtvrtích stále neteče voda. Obdobná je situace v Luhansku. Pokračující ostřelování - aníž by OSN označila viníka - ztěžuje nápravu škod a vyhání další lidi z domovů, aby se přidali k více než dosavadním 600.000 uprchlíkům.