Prezident Ukrajiny Porošenko

Prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: Profimedia.cz

Rostou obavy z velké války kvůli Ukrajině. V přímém ohrožení jsou prý i země EU

Ve čtvrtek ukrajinský prezident Petro Porošenko v projevu v americkém Kongresu důrazně varoval před „hroznou a nepředstavitelnou válkou“, která může vypuknout přes pokračující příměří v jeho zemi. Porošenko se snažil Američany přesvědčit, aby jeho zemi poskytli přímou vojenskou pomoc. Jenže i někteří vojenští experti se obávají toho, že konflikt se nekontrolovatelně rozroste.

Porošenko tvrdil, že Vladimir Putin není hrozbou pouze pro Ukrajinu, ale že situace se nebezpečně vyvíjí do budoucna také pro Gruzii, Moldavsko, ale i Polsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko. Tedy členské státy NATO a Evropské unie.

„Potřebujeme vojenskou techniku. Přikrývky a brýle pro noční vidění jsou důležité, ale nikdo nemůže vyhrát válku přikrývkami,“ varoval v USA Porošenko. Jenže Západ se k přímé vojenské účasti na Ukrajině nemá, protože by to ještě více vyostřilo už i tak špatné vztahy s Ruskem. Kromě jiného proto Porošenko dodal: „Kdyby Putin chtěl, za dva dny jsou ruští vojáci nejenom v Kyjevě, ale v Rize, Vilniusu, Tallinnu, Varšavě nebo Bukurešti.“ Putin měl podle některých zdrojů něco podobného naznačit v rozhovoru se šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem.

Podle švédského ministra zahraničí Carla Bildta je jasné, že Rusko se bude všemi možnými metodami bránit proti obchodním sankcím, které na něj uvalily USA a Evropa. „Použije kombinaci tlaku i salámové metody,“ řekl Bildt.

Polský think tank Pism pak publikoval možné scénáře pokračování konfliktu. Existuje prý padesátiprocentní pravděpodobnost, že už příští měsíc zahájí proruské síly novou ofenzivu na jihovýchodní Ukrajině. Má se tak stát kvůli tomu, že Kreml potřebuje lepší přístup na okupovaný Krym. Třicet procent dostala pak pravděpodobnost, že Putin úplně odřízne jižní Ukrajinu od Černého moře. Pak by byl ale scénář s šíření konfliktu k dalším evropským zemím, více reálnější.

Pořád se například čeká na to, co se stane se separatistickým Podněstřím, které oficiálně patří Moldavsku, ale je de facto nezávislé. Žije s podporou Ruska a na tomto území jsou i ruští vojáci. Při pohledu na mapu (Podněstří z jedné strany obklopuje Ukrajina) je jasné, že pokud by se Putin rozhodl rozšířit své území i sem, kyjevská vláda se ocitne v kleštích.