Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná

Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná Zdroj: ČTK

Skotové řekli NE samostatnosti, zůstavají ve svazku s Británií

Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla 84,59 procenta, což potvrzuje mimořádný zájem Skotů o hlasování.

Stoupenci ukončení 307 let trvající unie Skotska s Anglií měli převahu jen ve čtyřech z celkem 32 volebních okrsků. Uspěli v největším skotském městě Glasgowě. Kromě toho ovládli další velké město Dundee a okrsky North Lanarkshire a West Dunbartonshire. Na celkové vítězství to však nestačilo.

Pro jednotnou Británii nakonec bylo podle konečných výsledků 2,001.926 voličů a proti 1,617.989.

Porážku uznal skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond. "Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu," uvedl a vyzval Skoty k jednotě.

Zdůraznil, že dodrží slib "respektovat výsledek a pracovat pro blaho Skotska a Spojeného království". Podle něj bylo referendum a vysoká účast "triumfem demokratického procesu".

"Ať se dá říci o této kampani cokoli, zasáhli jsme části společnosti, kterých se nikdy předtím politika netýkala," uvedl. Připomněl také, že vůbec poprvé hlasovali šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči.

Britský premiér David Cameron dnes potvrdil slib daný před referendem, že Skotsko dostane další pravomoci. K referendu by se měla odpoledne v písemném prohlášení vyjádřit také královna Alžběta II..