Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putinova „svoboda“ v praxi: Ruský soud uzavřel parlament Tatarů na Krymu

Původním obyvatelům Krymu, Tatarům, které už kdysi deportoval diktátor Stalin, přinesla okupace tohoto území a jeho odtržení od Ukrajiny, další obrovské problémy. Putinova administrativa se pomstila Tatarům za to, že nepodpořili v březnu anexi poloostrova a připojení k Rusku. Jejich místní parlament byl z rozhodnutí soudu vyklizen a uzavřen.

 

Městský soud v Simferopolu rozhodl o vyklizení sídla neoficiálního parlamentu krymských Tatarů v centru města. Oznámila to ukrajinská média. Budova krymskotatarského „medžlisu“ je od úterý uzavřená, ruská policie objekt blokuje a dovnitř nikoho nepouští. Podle místních tatarských aktivistů hledali policisté v sídle parlamentu „podvratnou literaturu“.

Vyklizení a zapečetění objektu potvrdil ukrajinským i ruským novinářům šéf krymských Tatarů Refat Čubarov. Řekl, že velitelé policejní razie se odvolávali na rozhodnutí simferopolského soudu. Krymská prokuratura odmítla podle moskevského rozhlasu incident komentovat.

Podle Moskvou dosazeného premiéra okupovaného Krymu Sergeje Aksjonova jde o akci ruských tajných služeb. Krymská vláda prý s Tatary žádný problém nemá. „Prohlídka medžlisu je záležitostí tajných služeb, které postupují v souladu s instrukcemi,“ řekl Aksjonov.

Při úterní razii podle informací tatarských aktivistů ruská policie zabavila protokoly z parlamentních schůzí, náboženskou literaturu, datové nosiče a osobní věci aktivistů.

Na Krymu žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí.