Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ukrajina podle ruských expertů může mít do deseti let jadernou zbraň

Spojené státy, Rusko, Čína nebo Severní Korea. To jsou země, které disponují nukleárními zbraněmi. Podle informací, které šíří ruská média, by se do řady těchto zemí mohla do deseti let přidat i Ukrajina.

Ukrajina, která včera vyhlásila speciální právní statut pro ruské separatisty, která má na svém území stále na tisícovku ruských jednotek, nyní ústy ministra obrany Valerije Heleteje možnost vytvoření jaderné zbraně zmínila.

Heletej v pondělí prohlásil, že Rusko Ukrajině vyhrožovalo použitím taktických jaderných zbraní, a tak Kyjev uvažuje o možnosti vlastní jaderné zbraně. „Pokud dnes nedokážeme ubránit (Ukrajinu), pokud svět nám nepomůže, budeme nuceni vrátit se k vytvoření této zbraně, která nás ubrání před Ruskem,“ řekl Heletej podle zpravodajského serveru newsru.com. Vzápětí však ujistil, že v této chvíli není obnovení jaderného postavení Ukrajiny na pořadu dne. 

„Prohlášení ukrajinského ministra obrany Valerije Heleteje o tom, že by Ukrajina mohla obnovit status jaderné mocnosti a vytvořit zbraně hromadného ničení, je provokací, ale měla by být prána vážně,“ citoval ruský list Klinceviče. „Nelze zapomínat, že věda byla na Ukrajině vždy pokročilá a nebudou mít problém s výrobou jaderné bomby,“ uvedl Klincevič. Upozornil, že sousední země má 17 jaderných bloků. „Pokud vyčlení některé jaderné bloky pro ten cíl a vrhnou se na tento úkol, proces zabere poměrně dlouhou dobu. Ale za deset let to zvládnou,“ řekl poslanec. „Je velmi zvláštní, pokud Evropa na taková prohlášení nijak nereaguje,“ dodal. 

Faktem ale zůstává, že na Ukrajině zůstal po rozpadu Sovětského svazu značný arsenál, který je k výrobě zbraní vhodný  - byl třetím největším jaderným arsenálem na světě. Disponuje také značnými zásobami uranu. Jaderných zbraní se ale po rozpadu Sovětského svazu zřekla, s tím, že se Spojené státy, Velká Británie i Rusko zaručily za její suverenitu a celistvost. Toto tzv. budapešťské memorandum však v důsledku ruské agrese na Krymu považuje za porušené. Implicitně to tedy může znamenat, že se Ukrajina o výrobu jaderné zbraně může pokusit.