Sabina Selimovičová, Samra Kesinovičová

Sabina Selimovičová, Samra Kesinovičová Zdroj: Interpol

Kauza kolem rakouských školaček a džihádistů v Sýrii se rozrůstá: Těhotenství, smrt a Čečenci

Reflex.cz před několika dny informoval, že rakouské ministerstvo vnitra upozornilo rodiče dvou dívek, že jejich dcery, kterým je 15 a 16 let, odjely k džihádistům do Sýrie a je možné, že tam zemřely. Úřady to pořád nevyvracejí, ale média spekulují i o jiné variantě. Jasné je, že školačky jsou skutečně v Sýrii.

Rakouský bulvární deník Heute se ale přiklání k názoru, že jsou obě těhotné a nezemřely. Vídeňačky bosenského původu v dubnu uprchly z domova a rodičům pouze zanechaly dopis na rozloučenou. „Nehledejte nás. Budeme sloužit Alláhovi - a pro něj zemřeme," napsaly Sabina Selimovičová (15) a její o rok starší kamarádka Samra Kesinovičová.

Později dívky, které byly radikalizovány v jedné vídeňské mešitě, na Facebooku vzkázaly: „Smrti se nebojíme. Smrt je náš cíl.“

Rodiče se o životy svých dcer, které hledá několik měsíců Interpol, ale pořád obávají, zejména po upozornění, že jejich dcery mohou být po smrti. Deník Heutes však tvrdí, že Samra žije, protože s přáteli navázala kontakt prostřednictvím aplikace WhatsApp. Také Sabina přes internet pod pseudonymem prý vzkázala: „Ani jedna z nás není mrtvá.“ Zda je to ale autentický vzkaz, to není schopen nikdo potvrdit.

Důvodem spekulací o smrti Sabiny byly podle Heute informace o úmrtí v nejbližším okolí jejího manžela. Obě dívky, které jsou prý v Sýrii od 10. dubna, se mezitím provdaly za čečenské bojovníky a pravděpodobně jsou také těhotné. Podle rakouského listu o tom svědčí příspěvky na Facebooku, kde navíc jejich uživatelská jména obsahují přízvisko Umm, arabsky matka.

O úmrtí vídeňské školačky však hovořily také další dvě vídeňské studentky, které minulý týden na cestě do Sýrie zadržela policie ve Štýrském Hradci a které prý byly v kontaktu se Sabinou a Samrou prostřednictvím internetového fóra.

Na příkladu uprchlých dívek je vidět, jak důležitý je pro radikály z Islámského státu internet. Dívky podle listu Salzburger Nachrichten komunikují s dalšími mladými lidmi. Když se Sabinin otec vydal hledat svou dceru do Sýrie, dívka mu prostřednictvím internetu vzkázala, že jeho šance ji najít je jedna ku 722,222.222.

Z Rakouska se do Sýrie nebo Iráku vydalo bojovat po boku radikálů z organizace Islámský stát přes 100 samozvaných "božích bojovníků". Třicítka z nich podle odhadů rakouského ministerstva vnitra už padla.