Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv Zdroj: Profimedia.cz

Rusko sobě: V zemi vznikne fond na pomoc podnikům

Příští rok začne v Rusku fungovat fond, který má dlouhodobě podporovat podniky, jichž se jakýmkoliv způsobem dotkly sankce, které vůči Rusku uplatily západní země. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Ve fondu, který vznikne z peněz určených pro penzijní fond a z některých přebytků v letošním státním rozpočtu, má být několik miliard dolarů. Několik kol sankcí, které uvalil Západ na Moskvu kvůli jejímu spornému angažmá v ukrajinské krizi, omezilo přístup největších ruských bank a důležitých ropných společností k zahraničnímu kapitálu. Některé firmy již požádaly stát o pomoc, včetně největšího ruského producenta ropy Rosněfť, který tvrdí, že bude potřebovat 1,5 bilionu rublů (844 miliard Kč). 


Siluanov podle ruských médií citovaných Reuters prohlásil, že rozhodnutí přestat posílat peníze do penzijního fondu přinese do rozpočtu dodatečných 309 miliard rublů. Do protikrizového fondu celá částka nepůjde. Fond ale prý obdrží nejméně 100 miliard rublů (56 miliard Kč) z přebytků v letošním rozpočtu. 


„Těchto 100 miliard rublů bude v příštím roce přidáno do (protikrizové) rezervy, která nám umožní pomáhat našim společnostem,“ uvedl Siluanov. Podle agentury Reuters to bude druhý rok v řadě, kdy Rusko zastaví převody peněz z rozpočtu do penzijního fondu, z nějž pochází dávky pro důchodce, zdravotně postižené či rodiny, které ztratily živitele. Siluanov údajně uvedl, že velikost protikrizové rezervy bude "významná". Podle Reuters není jasné, jak velký fond bude. 
Nejnovější kolo evropských amerických sankcí postihlo kromě energetických koncernů také velké zbrojní a strojírenské firmy. Už v červenci Brusel zavedl embargo na budoucí zbrojní obchody a zablokoval dodávky vyspělých technologií Rusku. 
Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes uvedl, že vláda začne poskytovat státní záruky na kontrakty v obranném průmyslu, a to až na dobu pěti let.

„Podepsal jsem... vládní nařízení poskytovat záruky až na pět let pro společnosti v odvětví obrany, které vyrábějí produkci na základě státní zakázky,“ citovala z ruských médií Reuters. Podle agentury ITAR-TASS se jen letos počítá s poskytnutím státních záruk na půjčky ve výši 470 miliard rublů.