Buďme tvrdí vůči antisemitismu, vyzývají němečtí Židé

Buďme tvrdí vůči antisemitismu, vyzývají němečtí Židé Zdroj: profimedia.cz

Buďme tvrdí vůči antisemitismu, vyzývají němečtí Židé

Židovská rada v Německu se shodla na tom, že je třeba důrazněji zakročit proti projevům antisemitismu. Ty se množí zvláště prostřednictvím sociálních sítí a internetu. Zprávu přiáší dnešní vydání německého deníku Passauer Neue Presse.

Židovská rada tak upozorňuje na jev, který je platný a patrný nejen v německém, ale i v českém prostředí. Internetoví diskutéři, kteří různými způsoby vyjadřují na různých fórech, totiž nedbají toho, že i v takovém prostředí, jakým jsou sociální sítě, je může za neopatrné výroky dostihnout zákon. Anonymní uživatelé, kteří ventilují nenávistné výroky nejen proti Židům, ale také proti dalším národům, náboženstvím či etnik, jsou sice téměř nepostižitelní, v případě těch, kdo vystupují pod svou pravou identitou, by však postihl byl možný.

Na dnešek rada svolala do Berlína demonstraci proti rostoucímu antisemitismu. Na demonstraci, která má upozornit na rostoucí nesnášenlivost vůči židovské německé komunitě, vystoupí s projevem i německá kancléřka Angela Merkelová. Oznámil to pro zmíněný bavorský deník předseda židovské organizace v Bavorsku Dieter Graumann.

„Nebylo by vůbec tak těžké je obžalovat. Vyšetřovatelé musí zasahovat důsledněji,“ vyzval Graumann. „Někdy mi je zle z rozsahu a nestydatosti štvaní proti nám na blozích. „Tolik zášti a nenávisti, jimiž jsme zahrnováni já a ostatní Židé v Německu, to tu ještě nikdy nebylo,“ tvrdí Graumann. „Chceme ukázat, že se nenecháme zastrašit, ani si nenecháme vzít odvahu. Poselství zní: židovství má v Německu budoucnost,“ řekl Graumann k nedělní demonstraci. Podle agentury DPA během letní izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy na demonstracích v Německu opakovaně zaznívaly verbální útoky proti Izraeli a proti Židům.