Vinaři hlásí problémy: V Itálii bude nejmenší úroda za 60 let, Francouzi ztratili odbyt v Číně

Vinaři hlásí problémy: V Itálii bude nejmenší úroda za 60 let, Francouzi ztratili odbyt v Číně Zdroj: profimedia.cz

Vinaři hlásí problémy: V Itálii bude nejmenší úroda za 60 let, Francouzi ztratili odbyt v Číně

Definitivní výsledky vinařské sezony v Evropě budou známy až někdy počátkem listopadu. Jenže největší vinařské velmoci hlásí problémy. V Itálii bude podle odhadů nejmenší úroda od roku 1950. Francouzům, kteří se v posledních letech hodně orientovali na čínský trh, se v Asii nedaří. Informoval o tom web thelocal.it.

V Itálii očekávají kvůli vlhkému a deštivému počasí v některých regionech celkově až o 15 procent nižší úrodu, než v minulém roce. Nejvíce jsou postiženy regiony Sicílie a Puglie. Podle některých ekonomů by to mohlo vést k zvýšení cen vína na trhu. Navíc Itálie podle všeho ztratí v důsledku menší úrody první místo největšího producenta vína.

Ve Francii má být úroda naopak uspokojivá. Jenže tam se už od začátku roku potýkají s obrovským výpadkem obchodu s Čínou. Obyvatelé nejlidnatější země světa si prostě na víno nezvykají tak rychle, jak se předpokládalo. Prodej francouzských vín tam poklesl letos až o 30 procent. Přitom zvýšený prodej vína do Číny a Ruska v posledních letech zvyšoval ceny zejména těch lepších vín.

Prodej těch nejlepších vín z Francie se na čínském trhu zdvojnásobil mezi lety 2009 až 2013. Podle Francouzů začal ale letos nepochopitelně a rychle klesat.