Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Kupte si řopík. Armáda prodává vojenské bunkry

Ministerstvo obrany včera oznámilo, že začíná s odprodejem některých armádních nemovitostí. Mezi ně patří mimo jiné i některé části slavného pohraničního opevnění, které sloužilo k obraně Československa proti nepřátelům.

„Naše aktuální nabídka zahrnuje celkem 35 nemovitostí, od skladových objektů, přes bývalé střelnice, cvičiště a pozemky až po objekty bývalého hraničního opevnění,“ píše ve zprávě, kterou otisklo Ministerstvo obrany, o odprodeji těchto cenných objektů ředitel Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Luboš Hajduk. Ten zároveň uvádí, že se stát už podobné objekty v minulých letech pokoušel prodat, nenašli se však zájemci. Hajduk zároveň tvrdí, že ačkoliv jsou v nabídce tytéž nemovitosti jako již dříve, dostalo se jim několika úprav. Mohlo by jim to tedy zvednout atraktivitu.

Podle zprávy Ministerstva obrany si mohou nevyužívané objekty bývalého opevnění pořídit jak fyzické, tak právnické osoby. Celková cena objektů je 131 milionů korun.

O které objekty se přesně jedná? Armáda za nepotřebný majetek nově označila některé střelnice, cvičiště či pozemky. V roce 2013 se armáda snažila prodat bunkr neboli tzv. řopík na jižní Moravě, o nějž nebyl zájem, stejně tak řopík (název vznikl ze zkratky Ředitelství opevňovacích prací) v Bartošovicích v Orlických horách nebo ve Vranětíně. V nabídce je také bývalá střelnice v obci Bradlecká Lhota.

Ministerstvo obrany má v plánu se zbavit i nepotřebného majetku – výběrové řízení na tento majetek by mělo zpřesnit do konce října, nabídku pak vyhlásí 7 října.