Ilustrašní fotografie

Ilustrašní fotografie Zdroj: ČTK

V Itálii vyšetřují první možný případ eboly

Italské úřady vyšetřují podezření na první výskyt eboly v této zemi. Podle agentury Reuters vykazuje symptomy nakažení jedna žena v centrální Itálii, která se podle místního tisku nedávno vrátila z Nigérie.

Žena ve věku kolem 40 let byla hospitalizována v nemocnici v Anconě. Žádný z kompetentních zdravotnických orgánů v oblasti záležitost zatím nekomentoval.

Případy podezření na onemocnění ebolou v Evropě se zatím nikdy nepotvrdily; testy většinou prokázaly malárii, která na počátku vykazuje stejné symptomy. V Evropě na ebolu zemřel pouze španělský misionář Miguel Pajares, kterého úřady převezly do Španělska ze západní Afriky. Naopak nakažený Brit se po převozu do Londýna z nemoci zotavil.

Ebola řádí v Africe, zejména v Sieře Leone, Guineji, Libérii a Nigérii. Podle nejnovější bilance v důsledku nákazy zemřelo už téměř 2300 lidí. Celkem se ebolou nakazilo téměř 4300 osob. Při nynějším tempu postupu nákazy Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu.

Liberijský ministr obrany Brownie Samukai dnes před Radou bezpečnosti OSN prohlásil, že epidemie ohrožuje samotnou existenci Libérie. "Existence Libérie je vážně ohrožena," řekl Samukai a dodal, že onemocnění "se šíří jako lesní požár, stravující vše, co mu stojí v cestě".

Libérie je stávající epidemií zasažena vůbec nejvíce. V zemi bylo k 6. září zaznamenáno 1224 úmrtí.

Spojené státy dnes mezitím oznámily, že uvolní dalších deset milionů dolarů (více než 214 milionů Kč), aby pomohly Africké unii v boji proti epidemii. Peníze mají posloužit především pro přísun dalších zdravotních pracovníků do postižených oblastí.

Do USA dorazil již čtvrtý Američan, který se nakazil ebolou v Africe. Jde patrně o lékaře, který podle WHO působil v Sieře Leone, byť to americké úřady zatím nepotvrdily. Muž byl hospitalizován v nemocnici v Atlantě, kde se po nasazení experimentálního léku uzdravili první dva Američané nakažení ebolou. Třetí americký občan se nyní s ebolou léčí ve státě Nebraska.