Česko - Nizozemsko 2:1! Vítězství zařídil v první minutě nastavení Pilař

Česko - Nizozemsko 2:1! Vítězství zařídil v první minutě nastavení Pilař Zdroj: ČTK

Česko - Nizozemsko 2:1! Vítězství zařídil v první minutě nastavení nádherně Pilař

Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikace mistrovství Evropy domácí výhrou 2:1 nad favorizovaným Nizozemskem. Na vedoucí trefu Bořka Dočkala z 22. minuty odpověděl v 55. minutě Stefan de Vrij, ale v první minutě nastavení zařídil reprezentaci skalp bronzových medailistů ze světového šampionátu střídající Václav Pilař. Kouč Pavel Vrba se v pátém duelu na lavičce národního celku dočkal první výhry. V dalším zápase kvalifikační skupiny A se Češi 10. října představí v Turecku.

Český celek zvítězil v zahajovacím zápase evropské či světové kvalifikace poprvé od roku 2006 a výhry 2:1 nad Walesem. Reprezentace navíc připravila Nizozemsku první porážku v normální hrací době po sedmnácti utkáních.

Vrba překvapil a do základní sestavy nasadil hned pět sparťanů. Oproti prohrané generálce s USA nově hráli od začátku útočník Lafata a záložníci Vácha s Dočkalem, naopak Pilař nečekaně zůstal v úvodu na lavičce.

Vrbovi se změny vyplatily a český celek od úvodních minut držel s favoritem krok. Nizozemci sice chvílemi dlouze kombinovali, ale domácí dobře bránili v kompaktním bloku a nepouštěli soupeřovy ofenzivní hvězdy do šancí. Sami navíc hrozili povedenými protiútoky.

Ve 22. minutě národní tým po akci sparťanů udeřil. Lafata dobře přiťukl centr od Krejčího před šestnáctku na Dočkala a ten levačkou s pomocí tyče otevřel skóre. Češi skórovali v zahajovacím utkání kvalifikace ME či MS poprvé od roku 2006, v následných třech duelech vyšli naprázdno.

Zaskočení Nizozemci mohli odpovědět v 26. minutě, ale Wijnaldum v těžké pozici sám před Čechem mířil nad. Český gólman se poprvé výrazněji zapotil až ve 32. minutě, kdy vykopl střílený centr Janmaata.

Nizozemcům v první půli podobně jako ve čtvrteční prohrané generálce v Itálii chyběly ofenzivní nápady zraněné hvězdy Robbena a trenér Guus Hiddink už po 39 minutách stáhl jednoho ze tří stoperů Veltmana, kterého nahradil útočník Narsingh. V závěru poločasu "Oranjes" přidali, Čech ale se štěstím vyrazil Depayovu střelu a pak přestál i Narsinghovu šanci.

Deset minut po přestávce už ale bronzoví medailisté z Brazílie srovnali. Po zmatku v českém vápně nacentroval Blind před branku a De Vrij hlavičkou k tyči srovnal. Čech se za míčem jen ohlédl.

Češi v druhé půli hrozili hlavně ze standardních situací, které po celý zápas rozehrávali velmi nápaditými signály. Po hodině hry si naběhl na zadní tyč Procházka, ale míč v těžké pozici špatně trefil. Také Nizozemci mohli udeřit ze vzduchu, Depayovu hlavičku v 79. minutě ale chytil Čech. 

O tři minuty později český tým znovu zajímavě rozehrál roh, ale Procházka hlavou v záklonu přestřelil. Když už se zdálo, že si oba celky body rozdělí, udělal chybu obránce Janmaat. Místo malé domů brankáři trefil tyč a střídající Pilař z dorážky rozhodl.

Branky: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni It.). ŽK: Procházka, Limberský - Martins Indi. Diváci: 17.946.

Sestavy:

ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér: Vrba.

Nizozemsko: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér: Hiddink.