Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí

Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí Zdroj: ČTK

Nic nového, to jsou výsledky vyšetřování pádu malajsijského letadla nad Ukrajinou

Příčinou červencového pádu malajsijského boeingu na východní Ukrajině nejspíš bylo zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Uvádí se to v předběžné zprávě nizozemských úřadů o vyšetřování tragédie, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě letounu.

Nizozemci podle agentury AP neříkají přímo, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, nicméně jejich zjištění zřejmě vedou k tomuto závěru. Podle agentury AFP ze zprávy vyplývá, že trup letounu proděravělo velké množství rychle letících projektilů.

„Nic nenaznačuje, že by katastrofu způsobila technická závada či chyba posádky,“ praví se ve zprávě podle agentury ITAR-TASS. Definitivní stanovení příčin si podle vyšetřovatelů vyžádá ještě další zkoumání, avšak trosky letounu svědčí o tom, že se stroj rozpadl ještě ve vzduchu.

Z odpovědnosti za tragédii se navzájem obviňují Moskva, Kyjev a proruští separatisté. Podle Kyjeva a Washingtonu letoun nejspíš sestřelili omylem separatisté raketou Buk, dodanou z Ruska, možná i s obsluhou vycvičenou v Rusku. O použití rakety Buk podle expertů svědčí i proděravění letounu množstvím střepin či projektilů. Rusko ale popírá, že by zásobovalo povstalce zbraněmi, a argumentuje, že rakety Buk má ve výzbroji i ukrajinská armáda.

Nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se pádem stroje zabývá, již před několika dny oznámil, že připravovaná zpráva sice objasní část tragédie, ale že řada otázek zůstane bez odpovědi. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

Letadlo společnosti Malaysian Airlines se zřítilo na východní Ukrajině 17. července. Většina cestujících byli Nizozemci.