Doněck

Doněck Zdroj: ČTK

Na východní Ukrajině se i přes příměří opět ozývá střelba

Navzdory příměří mezi proruskými separatisty a Kyjevem byla dnes ráno na sever od Doněcku na východní Ukrajině hlášena střelba a nad oblastí byl vidět černý kouř. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Večer se podle ukrajinských i ruských médií bojovalo i u přístavu Mariupol. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují obě strany. Křehké příměří v oblasti platí teprve od pátečního večera a současné zprávy vzbuzují obavy o jeho další osud.

Dnešní střelba podle svědků přicházela od letiště v Doněcku, které je v rukou ukrajinské armády, i když separatisté mají jinak pod svou kontrolou celé toto město.

Rebelové podle Reuters sdělili, že letiště samo je nyní prázdné a boje se odehrávají v uzavřeném areálu v sousedství.

"Poslechněte si zvuk příměří," pokusil se podle Reuters o vtip jeden z ozbrojených rebelů: "Odehrává se tam regulérní bitva."

Večer se strhla přestřelka i s nasazením těžkých zbraní u přístavního města Mariupol u Azovského moře. Na východ od města byly podle zpravodaje AFP slyšet silné výbuchy a na obzoru byl vidět hustý kouř. Zřejmě hořelo kontrolní stanoviště, které až dosud držely vládní jednotky. Z místa přestřelky prchali do města lidé v desítkách aut, jedno z nich neslo stopy po zásazích. Údaje o případných obětech na životech nebyly hlášeny.

V sobotu se přitom prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat.