Bezmoc, beznaděj, umírání. Takto vypadá ebola.

Bezmoc, beznaděj, umírání. Takto vypadá ebola. Zdroj: Image forum

Bojujte s ebolou krví vyléčených, radí Světová zdravotnická organizace

Už přes 2100 mrtvých má na svědomí epidemie viru ebola, která se šíří některými státy západní Afriky. Světová zdravotnická organizace WHO dnes vydala prohlášení, ve kterém píše, že boj s ebolou bude zřejmě možný díky krvi vyléčených pacientů.

Je to vůbec první rada, kterou Světová zdravotnická organizace od vypuknutí epidemie eboly vydala. Nemoc, na kterou prozatím není lék ani očkování, tak možná bude moci být poražena. K léčení nemocných by měla podle WHO připsět krev těch, kdo ebolou onemocněli a uzdravili se.

WHO zároveň uvádí, že v roce 1985, kdy epidemie eboly v Africe vypukla, se touto metodou podařilo vyléřit sedm či devět pacientů. Britská BBC ve své zprávě na toto téma uvádí, že je však nejdříve třeba rychlého výzkumu v této oblasti, než se krev vyléčených pacientů, která vytvořila během úspěšného boje s nemocí protilátky, stane standartní léčebnou metodou. Právě výzkum a relevantní výsledky je něco, co momentálně v souvislosti s tímto typem léčby nemoci chybí. Je tedy otázkou, za jak dlouho a zda vůbec bude metoda použitelná.

Nemoc se od března šíří některými státy západní Afriky jako Sierra Leone, Guinea či Nigérie. V Sierra Leone dnes začal v souvislosti s nemocí platit čtyřdenní zákaz vycházení, který nařídil na radu vrchního zdravotníka země sám prezident. Tento stav má být užitečný zdravotníkům k tomu, aby nemoc u nakažených včas podchytili, a také aby lékaři dokázali podchytit všechny nemocné, kteří prozatím nevyhledali lékařskou pomoc.