Kongres ODS

Kongres ODS Zdroj: ČTK

ODS tvrdě zaútočila na Babiše: Je jako Hitler, neumí česky, nevidí drobné podnikatele

Mimořádný kongres ODS, který se sešel v Praze, měl vyburcovat příznivce této strany, které se v poslední době při volbách zjevně nedaří. Kromě toho ale jeho účastníci nezvykle tvrdě útočili na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Jeho výroky typu, že na prvním místě je efektivita, nemá se moc žvanit a na prvním místě je ekonomický výnos, jsou podobné těm, které říkal Hitler, Mussolini nebo Lenin. To je velmi nebezpečné. Možná si to ani Andrej Babiš, netknutý humanitním vzděláním, neuvědomuje,“ řekl exministr spravedlnosti Pavel Blažek, kterého citoval sobotní deník Právo.

Předseda ODS Petr Fiala pak hned několikrát hovořil o Babišovi ve svém emotivním pátečním projevu:

 „Kdo myslíte, že zaplatí výpadek ve zdravotnických poplatcích? Kdo zaplatí zvýšení minimální mzdy? Kdo zaplatí zelenou naftu? Určitě ne Agrofert z těch 32 milionů, které na tom ročně získá. Kdo zaplatí navýšení dávek, nové úřady, dotace slíbené kdekomu?,“ ptal se v projevu Fiala.

Také v narážce na Babiše kritizoval to, jak hovoří: „Nejsem Gustáv Husák ani Vasil Biľak, to jste si jistě všimli. Minimálně nemluvím česko-slovensky, ale česky, což byla za komunistů nevýhoda a teď je to zase zjevná nevýhoda,“ prohlásil Petr Fiala.

V souvislosti s ministrem financí kritizoval i jeho postoje k malým podnikatelům: „Živnostník je pro sociální demokraty jako pro řidiče červená na semaforu: Tuší, že je asi potřeba, ale nejradši by ji neviděl a pěkně ho rozčiluje. Andrej Babiš zase drobné podnikatele nevidí, v minulém režimu nebyli a v jeho firmách taky nejsou.“

Předseda ODS popichoval Babiše i v části projevu, který se věnoval sponzorování stran: „Našim sponzorům mohu říci: Financovat ODS je pro vaši budoucnost lepší investice než financovat golfový turnaj. A hnutí ANO je taky neposílejte, na peníze, které dostávají od Andreje Babiše, stejně nemáte. Nám by pro celou ODS stačil jeho roční osobní příjem. Ale ten mu brát nebudu, jeho voliči si myslí, že je bezpečnější, když je ministr financí hodně bohatý. Naši voliči si zase myslí, že je lepší, když je předseda jejich strany hodně inteligentní.“