Putin a Porošenko se přý dohodli na příměří

Putin a Porošenko se přý dohodli na příměří Zdroj: EPA

Na Ukrajině platí příměří, Evropská unie sleduje kroky Ruska

Na východ Ukrajiny, kde od pátečního večera platí klid zbraní, míří humanitární konvoj z Ruska. Podmínky dodržování příměří bedlivě sleduje Brusel, který chce na Rusko uvalit nové sankce až podle vývoje na Ukrajině. Dnes se čeká výměna zajatců mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou.

Zda se výměna zajatců, která je jedním z bodů dohody, nakonec uskuteční, není zatím jasné. Prezident Petro Porošenko i povstalci jsou na ni ale podle svých prohlášení připraveni. Rebelové prý zadržují přes tisícovku vojáků a armáda několik stovek separatistů.

Na východě Ukrajiny je také očekáván příjezd prvního ze dvou ohlášených ruských konvojů s pomocí pro civilisty. Ruská kolona údajně na Ukrajinu vstoupí pod záštitou Červeného kříže.

Pokud bude mírový proces na Ukrajině pokračovat, mohlo by se Rusko vyhnout novým unijním sankcím, na jejichž přitvrzení se v pátek v Bruselu dohodli velvyslanci členských zemí EU. Brusel chce ale vidět pokrok v řešení krize, z jejíhož podněcování obviňuje Moskvu. Podle diplomatických zdrojů se unijní země mají k možnému vyhlášení nových odvetných opatření vůči Rusku vyjádřit o víkendu. Případné uvalení nových sankcí se ale čeká nejdříve v úterý.