Karel Černý

Karel Černý Zdroj: Jiri Berger / Mafra / Profimedia.cz

V 92 letech zemřel filmový architekt Černý, držitel Oscara

Ve věku 92 let dnes zemřel filmový architekt Karel Černý, držitel Oscara za film Amadeus. Zemřel doma, v Táboře. ČTK to sdělil jeho zeť Lubomír Nezbeda. Černý stojí za výpravami filmů Cesta do pravěku či Hoří, má panenko, podílel se také na seriálu Hříšní lidé města pražského. V roce 2013 obdržel Českého lva za celoživotní dílo.

Karel Černý pracoval na téměř stovce filmů, stovce televizních inscenací, 15 seriálech a šesti desítkách krátkých snímků a reklam. S Karlem Kachyňou se setkal u pěti filmů, v roce 1953 se s Karlem Zemanem podílel na mezinárodně ceněné trikové Cestě do pravěku. O deset let později se poznal s Milošem Formanem a počínaje Černým Petrem spolupracoval na všech jeho filmech, natočených v tehdejším Československu.

Když chtěl Forman dělat Amadea, oslovil ho znovu. Kvůli tomuto projektu se v Praze nákladně upravovaly interiéry historických budov. V roce 1985 se pak zúčastnil oscarového ceremoniálu. Měl pocit, že byl pozván jen formálně, ale nakonec to byl Amadeus, který získal osm prestižních sošek, z nichž jedna patřila právě jemu.

Loni na slavnostní vyhlašování Českých lvů do pražské Lucerny však nedorazil, věk mu to nedovolil. Cenu za něj tehdy převzala jeho vnučka Tereza Nezbedová.