Petr Pavlensky

Petr Pavlensky Zdroj: YouTube.com

Umělec, který si loni přibil šourek ke dlažbě na Rudém náměstí, se na protest pokusil oběsit

Umělce Petra Pavlenského si možná pamatujeme z listopadu loňského roku, kdy si na Rudém náměstí přibil své genitálie ke dlažbě. Informaci přinesl dnes ráno ukrajinský web tsn.ua. Z jeho zprávy vyplývá, že se mladý umělec oběsil uprostřed moskevského Rudého náměstí. Před svým činem vyzval Rusy ke vzpouře proti režimu Vladimira Vladimiroviče.

Před smrtí však Pavlenského zachránilo několik studentů, kteří jej z připravené smyčky sundali. Hospotalizaci v nemocnici odmítl, a tak již sedí v moskevském vězení. Stejně dopadl i v listopadu minulého roku, kdy si na stejném náměstí přibil na protest proti Putinovi genitálie k dlažbě.

Ukrajinský zpravodajský server také uvádí, že ruská média jeho protestní čin interpretovaly odlišně. Podle nich šlo o spontánní akci, Pavlensky údajně stál frontu do Leninova mauzolea, kde se o situaci mezi Ukrajinou a Ruskem začal bavit s lidmi stojícími ve frontě. Po chvíli podle ruské interpretace z fronty vyběhl, a pak se v rychlosti oběsil.

Umělec však před oběšením podle ukrajinských médií četl před svou smrtí manifest, kde vyjádřil svůj nesouhlasný postoj k postupu Putina vůči Ukrajině. Zprávu prozatím nebylo možné ověřit, informace z ruské i ukrajinské strany jsou v současné chvíli kusé.