„On to musel plánovat, učinit celou řadu kroků, načasovat si to. A pak hlavně si projít duševnímu stavy, jestli to vůbec má udělat,“ vysvětluje psycholog Jan Kulhánek.

„On to musel plánovat, učinit celou řadu kroků, načasovat si to. A pak hlavně si projít duševnímu stavy, jestli to vůbec má udělat,“ vysvětluje psycholog Jan Kulhánek. Zdroj: Animace Blesk

PETR VRABEC: Útočníci s kyselinou jsou psychopati

Už i u nás jsme zaregistrovali útoky kyselinou. Při kterých muži ošklivě mrzačí ženy. Žádné nezvládnuté afekty, ale promyšlené a naplánované akty nenávistné pomsty. Je to něco, co do naší kultury nepatří. A podle psychologů ani patřit nebude.

V poslední době nás vzrušily dva takové případy. Před půl rokem taxikář v Plzni polil kyselinou svoji pětadvacetiletou přítelkyni, před týdnem se o něco brutálnější útok odehrál v pražské Michli. Tam muž (49) napadl svou o rok starší partnerku. Nejdřív ji polil kyselinou chlorovodíkovou, pak posypal louhem a nakonec na ní vylil kbelík s vodou. Kdy kyselina dokáže rozleptat vrchní epitel pokožky a žíravina pak působí hluboko do struktur obličeje. Následně voda pak zvyšuje v místě poškození teplotu. V obou případech šlo o nezvládnutý rozchod. "Je patrné, že neumí zacházet se svou agresí a nenávistí," soudí psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl. A dodává, že jde o psychopaty.

Podobné případy končí na popáleninové klinice v nemocnici na pražských Vinohradech. Která je vyhlášená léčením takových úrazů. "Nepamatuju si, že by se něco takového dřív dělo," pátrá v paměti Vlasta Štolbová, vedoucí lékařka oddělení popálenin. O konkrétním případu se odmítá bavit, nicméně v obecné rovině říká, že jde o komplikované případy a komplikované léčení.

Poznat psychopata lze podle psychologa Kulhánka velmi těžko. A v této souvislosti upozorňuje, že zejména na seznamkách se stále více žen chová neobezřetně. "Důvodem je většinou naivita a dlouhodobá osamělost," tvrdí Jan Kulhánek.

Reflex 36 obálkaReflex 36 obálka|ArchívVíce se dočtete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 4. září.