Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman varoval Sněmovnu: Pokud prosadíte služební zákon s politickými náměstky, podám stížnost na Ústavní soud

Prezident Miloš Zeman varoval Sněmovnu, že pokud přes jeho avizované veto prosadí novelu služebního zákona s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud. Řekl to dnes poslancům. Současný návrh novely podle něho nepovede k odpolitizování státní správy, ale k její zesílené politizaci.

Ustanovení o politických náměstcích podle Zemana nesouvisí se služebním zákonem, jde podle něho o přílepek. Prezident uvedl, že pokud v normě nebudou, neuplatní veto. Pokud by ale poslanci veto přehlasovali, obrátí se na Ústavní soud. "Jsem připraven onu ústavní stížnost z výše uvedených důvodů podat," zdůraznil prezident.

Současný návrh uvádí, že každý ministr by mohl mít nejvýše dva politické náměstky. Jediným důvodem pro jejich existenci by byl podle Zemana boj proti nezaměstnanosti, vytvořilo by se tím 30 pracovních míst.

Zeman kritizoval i způsob, jakým by měli být vybírání státní tajemníci a odborní náměstci. Budou podle něj pod politickým vlivem.

"Jsem přesvědčen, že navrhovaný zákon nejenže není depolitizací státní správy, ale je naopak její zesílenou politizací," řekl prezident. Vláda podle něho nesplnila slib ze svého prohlášení a z koaliční smlouvy.

Současná předloha vzešla z dohody vládní koalice s pravicovou opozicí. Sněmovna by dnes měla poslat normu s touto úpravou do závěrečného schvalování, jež by se mělo uskutečnit v půlce přespříštího týdne. Ve sněmovním systému se již objevila řada dalších pozměňovacích návrhů.

Nejnovější verze návrhu předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl taky jeden z požadavků pravice.