Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin Zdroj: ČTK

Ruský diplomat připustil přítomnost vojáků na Ukrajině

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin na čtvrtečním jednání Rady bezpečnosti OSN podle agentury AP připustil, že na východě Ukrajiny jsou ruští bojovníci. Moskva ale dál popírá, že by šlo o vyslané vojáky. Generální tajemník Pan Ki-min prohlásil, že s obavami sleduje rozšiřování konfliktu na jih Doněcké oblasti.

"Ve východních oblastech Ukrajiny jsou ruští dobrovolníci. To nikdo nezakrývá," řekl podle AP ruský diplomat na mimořádném zasedání RB k nejnovějšímu vývoji krize na Ukrajině. Mnozí západní představitelé jsou ale přesvědčeni, že do bojů v této východoevropské zemi se již zapojily i ruské vládní síly.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová obvinila Moskvu, že ohledně Ukrajiny "manipulovala", "mlžila" a "otevřeně lhala". Dodala, že USA budou spolupracovat s evropskými a dalšími partnery na "vystupňování důsledků pro Rusko".

Čurkin kritiku odmítl a vyzval Washington, aby se nevměšoval do vnitřních záležitostí svrchovaných států. Kyjev podle něj vede válku proti vlastním obyvatelům.

Rusko bylo na půdě RB OSN se svým postojem podle AP opět osamoceno. Patří však k jejím pěti stálým členům s právem veta, proto Rada podobně jako na předešlých více než 20 schůzkách o Ukrajině neučinila žádné závazné rozhodnutí.

Čurkin nicméně v rozhovoru s ITAR-TASS prohlásil, že RB OSN kvůli "destruktivním snahám několika svých členů" není schopná zapojit se do řešení ukrajinské krize.

"Návrh ruské deklarace o zastavení palby byl zablokován z malicherných důvodů," řekl Čurkin. Litevská delegace k ruskému návrhu uvedla, že se vůbec nevěnoval řadě klíčových problémů.

"Mezinárodní společenství nemůže připustit, aby se situace ještě více vyhrocovala," uvedl Pan Ki-mun v prohlášení. Vyzval také, aby znesvářené strany pokračovaly v jednáních, které začaly v úterý v Minsku, kde se sešli ukrajinský prezident Petro Porošenko se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. "Všichni musí přispět k tomu, aby se tento konflikt vyřešil mírovou cestou a aby územní celistvost a suverenita Ukrajiny zůstala zachována," dodal.