Syrská opozice

Syrská opozice Zdroj: Profimedia.cz

Syrští povstalci zajali na hranici s Izraelem 43 příslušníků OSN

Syrští povstalci zajali v nárazníkovém pásmu na hranici s Izraelem 43 příslušníků mezinárodní pozorovací mise OSN. Dalších 81 pozorovatelů je v "pasti". Podle zahraničních médií o tom informovala sama OSN.

Povstalci označení bez bližšího upřesnění za "ozbrojenou skupinu" vtrhli do nárazníkového pásma na Golanských výšinách, které odděluje izraelskou armádu okupující část území od zbytku Sýrie. Pásmo střeží asi 1000 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF vybavených pouze lehkými zbraněmi k sebeobraně.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric podle agentury AFP upřesnil, že členové mise padli před několika hodinami do zajetí poblíž hraničního přechodu Kunajtra po ostrých bojích mezi syrskou armádou a povstalci. Zhruba osmdesátku dalších příslušníků mezinárodních sil povstalci zablokovali a brání jim v přesunu.

Podle dřívějších zpráv obsadili již ve středu přechod Kunajtra, který je jediným na linii příměří, bojovníci z fronty An-Nusra.

Jde již o třetí případ, kdy se členové sil OSN stali rukojmími syrské ozbrojené opozice v této oblasti. Při předchozích incidentech v březnu a květnu loňského roku byli příslušníci mírových jednotek po několika dnech propuštěni, aniž by došli úhony.

Izrael obsadil syrské Golany ve válce v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mise v nárazníkovém pásmu působí od roku 1974. V současnosti v ní jsou zastoupeni vojáci z Irska, Nizozemska, Indie, Fidži, Filipín a Nepálu.