Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ČTK

Na Ukrajinu vtrhla ruská vojska, tvrdí prezident Porošenko a žádá svolat summit EU

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že kvůli "vpádu ruských vojsk na Ukrajinu" zrušil návštěvu Turecka. Zároveň svolal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany, která má reagovat na zhoršení vojenské situace na jihu východoukrajinské Doněcké oblasti. Kyjev také navrhuje, aby se sobotní mimořádný summit Evropské unie zabýval vojenskou pomocí Ukrajině a sankcemi proti Rusku. Podle odhadu NATO na Ukrajině nyní bojuje více než tisíc ruských vojáků.

Aliance zveřejnila satelitní snímky, které podle nizozemského brigádního generála Nico Taka svědčí o "významné eskalaci a zdokonalení ruského vojenského vměšování" na Ukrajině. Jde prý o důkaz, že "ruští vojáci, vybavení vyspělou těžkou výzbrojí, operují uvnitř ukrajinského území", řekl Tak. Nejspíše ale snímky zachycují z ruského počínání "jen špičku ledovce". Každopádně se situace podle generála zhoršila, k čemuž přispěly dodávky těžké výzbroje rebelům, jako jsou protiletadlové systémy, děla, tanky a obrněné transportéry, i samotná přítomnost ruských jednotek.

"Rozhodl jsem se zrušit pracovní návštěvu Turecka v souvislosti s prudkým zhoršením situace v Doněcké oblasti, zejména v Amvrosijivce a Starobeševu, protože ruská vojska vpadla na Ukrajinu," prohlásil dnes podle agentury Unian Porošenko. "Prezidentovo místo je dnes v Kyjevě," zdůraznil šéf státu. Ohlásil také, že na dnešek svolává bezpečnostní radu, aby rozhodla o dalším postupu.

Stejně jako již avizoval premiér Arsenij Jaceňuk, i Porošenko oznámil, že Ukrajina žádá o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Svět musí zhodnotit prudké vyhrocení situace na Ukrajině," řekl prezident.

Ukrajinský velvyslanec při EU Konstantin Elisejev podle agentury AFP vyzval, aby se sobotní mimořádný summit unie v Bruselu zabýval "rozsáhlou vojenskou pomocí" Ukrajině a uvalením dalších sankcí na Rusko. "Usmiřování a tichého souhlasu s agresorem už bylo dost," apeloval velvyslanec, podle kterého se Rusko dopouští nepokryté vojenské invaze do sousední země.

"Odhadujeme, že na Ukrajině nyní operuje přes 1000 ruských vojáků," citovaly nejmenovaného vysokého představitele Severoatlantické aliance agentury Reuters a AFP. "Podporují separatisty a bojují po jejich boku," dodal. Rusové jsou prý přítomni zejména v okolí Novoazovsku.

Velvyslanci 28 členských zemí aliance v Bruselu a jejich ukrajinský kolega se podle agentury Reuters v pátek sejdou na mimořádné schůzce, aby jednali o situaci na Ukrajině.

Moskva tradičně popírá, že by se její vojáci účastnili bojů na východě Ukrajiny, kde se ukrajinské vládní jednotky od dubna snaží potlačit proruské povstání. Kyjev ale nedávno předvedl desítku zajatých ruských výsadkářů a o přítomnosti jednotek regulérní ruské armády na východě Ukrajiny hovoří i NATO, USA či Polsko. Jeden z povstaleckých předáků Alexandr Zacharčenko dnes v ruské televizi tvrdil, že ruští vojáci a důstojníci bojují po boku rebelů během své dovolené. Ruských dobrovolníků jsou prý tři až čtyři tisíce.