Americká armáda testovala v pondělí svou novou futuristickou zbraň. Stalo se tak na základně Kodiak na Aljašce, ale test se nepovedl. Skončil krachem.

Americká armáda testovala v pondělí svou novou futuristickou zbraň. Stalo se tak na základně Kodiak na Aljašce, ale test se nepovedl. Skončil krachem. Zdroj: Darpa

Supermoderní tajné americké vojenské letadlo zničí cíl do hodiny kdekoli na světě

Americká armáda testovala v pondělí svou novou futuristickou zbraň. Stalo se tak na základně Kodiak na Aljašce, ale test se nepovedl. Skončil krachem. Informoval o tom web mashable.com.

Letadlo se jmenuje Hypersonic Technology Vehicle 2. První start ale nevyšel a inženýři projektu se rozhodli, že bude lepší stroj zničit, než ohrozit někoho na zemi.

A co má nova zbraň umět? J
e součástí projektu “Conventional Prompt Global Strike” (Konvenční rychlý globální zásah) a ve své finální podobě, by zbraň měla být schopna zničit cíl kdekoliv na světě během jediné hodiny.

Letadlo se bude pohybovat rychlostí Mach 20, což je neuvěřitelných 20 800 kilometrů za hodinu. Pro představu, běžné civilní letadlo, jakým se léta na dovolenou, se pohybuje v průměru 800 kilometrů za hodinu. Při vyvinutí takové rychlosti bude muset letadlo vydržet teploty až 1920 stupňů Celsia.

HTV-2 startuje jako raketa. Vysoko do atmosféry jí vynese pomocné zařízení a až v této výšce začíná jeho let.

Podle organizace DARPA (organizace americké armády odpovídající za nové technologie), která letadlo vyvíjí, existují pro úspěšný let HTV-2 pořád tři vážné překážky. První je aerodynamická (protože letadlo letí 22 krát rychleji než civilní lety). Druhá je aerotermální (protože teploty, ve kterých letadlo léta, umí už roztavit i ocel). A třetí je navigační (protože při rychlosti Mach 20 zatím nejsme schopni letadlo dobře řídit).