Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Palestinské hnutí Hamas se v nepřímých rozhovorech dohodlo s Izraelem na příměří pro Pásmo Gazy

Palestinské radikální hnutí Hamas se v nepřímých rozhovorech dohodlo s Izraelem na dalším příměří pro Pásmo Gazy. Oznámily to dnes obě strany s tím, že oficiálně bude klid zbraní vyhlášen večer. Klid zbraní by se týkal Pásma Gazy, kde za 50 dní bojů přišlo o život více než 2000 Palestinců.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás oznámil, že jde o humanitární příměří, které umožní dopravit pomoc do Pásma.

V Gaze se dohoda oslavovala palbou do vzduchu. Klid zbraní měl začít v 18:00 SELČ, ale ještě po této hodině zněly na jihu Izraele poplašné sirény ohlašující další raketový útok z Gazy.

Prostředníkem jednání byl Egypt. O podmínkách příměří zatím není mnoho známo. Egyptské ministerstvo zahraničí ohlásilo, že do Pásma se dostane materiál nezbytý k rekonstrukci zničených domů a infrastruktury. Obě strany mají za prostřednictví Egypta dále vyjednávat o podmínkách trvalého klidu zbraní. Blokáda Pásma má být uvolněna a má být také rozšířena oblast pro rybolov kolem pobřeží Pásma.

Podle palestinské strany půjde o příměří s otevřeným koncem a Izraelci svolili s uvolněním blokády Pásma tak, aby do něj mohly být dováženy zásoby a stavební materiál. Má být otevřen hraniční přechod Rafáh do Egypta, jehož bezpečnost budou zajišťovat i policisté samosprávy. Za měsíc pak mají začít rozhovory o závažnějších otázkách, jako je otevření letiště nebo přístavu v Pásmu Gazy. Izrael zavedl blokádu Pásma v roce 2006, když Hamas unesl do Pásma izraelského vojáka Gilada Šalita.

Izraelští ministři byli s rozhodnutím přijmout příměří pouze seznámeni, ale nehlasovali o něm. Několik z nich, mezi nimi i šéf diplomacie Avigdor Lieberman, s dohodu nesouhlasí.

Hamas dohodu považuje za své vítězství. Jeden z jeho představitelů Samí abú Zuhrí prohlásil: "Cena této současné kampaně není docílit otevření toho nebo onoho hraničního přechodu, ale připravit cestu k příštímu stadiu, a to je osvobození Jeruzaléma."

Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová prohlásila, že konec bojů by neměl Hamasu přinést žádné významné politické vítězství. "Hamas je teroristická organizace, která neuznává naše právo zde existovat," řekla. Příměří by podle ní mělo být součástí "širší dohody s těmi, kteří stojí o mír" s Izraelem.