Po roce a půl doma v Hostivici. Na jak dlouho?

Po roce a půl doma v Hostivici. Na jak dlouho? Zdroj: Goto Nguyen Phuong Thao

David Rath žádá odškodnění, prý jej vláčeli v řetězech

Zprávu včera přinesl server ceska-justice.cz. Podle ní se bývalý politik a hejtman Středočeského kraje David Rath dovolává odškodnění za to, jak s ním zacházeli během doby svého uvěznění a převozů k soudním stáním.

„Podle slov samotného Davida Ratha je jedním z důvodů žádosti skutečnost, že byl bez důvodu eskortován k hlavnímu líčení v jeho trestní věci v řetězech, medvědovi a poutech a tím veřejně ponižován a zesměšňován,“ píše Irena Válová na zmíněném webu. Další důvod odškodnění se týká údajných procesních chyb.

Počátkem tohoto měsíce získal exhejtman zpět do vlastnictví pas, podle informací, které získala ČTK, však nehodlá vycestovat ze země. Rath se nemusí hlásit již od počátku srpna ani probačnímu úředníkovi.

Bývalý politik ČSSD, který po vypuknutí kauzy stranu opustil, strávil ve vazbě 1,5 roku. Na svobodu byl propuštěn loni 11. listopadu. Ve čtvrtek 7. srpna uplyne rok od zahájení projednávání jeho kauzy u soudu. O navrácení cestovních dokladů a zrušení dohledu probačního úředníka podle něj krajský soud rozhodl v červnu. „V podstatě všechna omezení mi byla zrušena s obrovským skluzem, protože se tak dělo na podkladě rozhodnutí Ústavního soudu, který ale rozhodl, že už od loňského června byla moje vazba a všechna omezení nezákonná,“ uvedl Rath. Žalobce Petr Jirát ČTK sdělil, že soud vyhověl žádosti o vrácení dokladů a zrušení dohledu probačního úředníka také u dalších dvou obžalovaných, kteří byli více než rok s Rathem ve vazbě - Kateřiny Kottové, dříve Pancové, a jejího partnera Petra Kotta. Rozhodnutí není zatím pravomocné, protože Jirát podal stížnost, kterou přezkoumá Vrchní soud v Praze. "Podle mě důvody vazby trvají," řekl Jirát. Chce proto, aby byla vazba stále nahrazená přinejmenším zákazem vycestování do pravomocného rozsudku krajského soudu.

Justice loni podle Ústavního soudu (ÚS) při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. ÚS vyhověl jeho dvěma stížnostem a zrušil usnesení, jimiž Vrchní soud v Praze loni v červnu a srpnu potvrdil trvání vazby. Nález soudu Rathovi otevřel cestu k případnému odškodnění. „Moji obhájci mají nějaké varianty, kdy mně doporučují, abych určitou satisfakci chtěl. Stále to zvažuji, ale platí to, co jsem říkal, že mně přijde ten systém nefér, to znamená, proč to mají platit všichni lidé ze svých daní, když to způsobili konkrétní lidé,“ řekl Rath.

Podobně postupoval, když podal civilní žalobu na soudce Roberta Pacovského kvůli ochraně osobních údajů. Soudce podle něj pochybil, když nechal novináře pořizovat fotky a video spisu ve své kanceláři poté, kdy jej k soudu zaslal státní zástupce. Dokumenty byly uloženy v několika taškách a krabicích a na některých byly osobní údaje obžalovaných. Krajský soud za to dostal loni pokutu 10.000 korun. Rathovu žalobu soud zatím neřešil.

Bývalý hejtman v rozhovoru uvedl, že se snaží sledovat dění v Středočeském kraji. Prý je v poměrně častém kontaktu s některými politiky. Rath také zpochybňuje stíhání některých svých bývalých kolegů z kraje. Jde například o Šárku Alexu a případ údajné osmimilionové škody ve Středočeské turistické a informační službě, kterou vedla. Podle Ratha však neměla nic společného s výběrovými řízeními. „Nemůže to dopadnout jinak, než že to bude shozeno pod stůl a nic z toho nebude,“ prohlásil.

Kauzu kolem Ratha začal policejní zásah předloni v květnu. Žalobce v případu viní skupinu 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Za organizátory označuje Kateřinu Pancovou a Petra Kotta, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Zbylých osm obžalovaných jsou šéfové a manažeři firem.