Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Separatisté ohlásili protiofenzívu, Ukrajinci slaví nezávislost

Proruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že přešli do protiofenzivy a obklíčili dvě seskupení vládních jednotek. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax s tím, že tvrzení povstalců nebylo možné ověřit u druhé strany. Mezitím ukrajinská armáda ohlásila další úspěch v bojích proti rebelům, zatímco v Kyjevě na oslavách nezávislosti Ukrajiny začala mohutná vojenská přehlídka, první po pěti letech.

"Po vleklých pozičních bojích armáda samozvané Doněcké lidové republiky během posledních 24 hodin přešla do protiútoku a úspěšně obklíčila dvě velká uskupení ukrajinských vojsk a Národní gardy," uvedl Interfax s odvoláním na velení doněckých povstalců. V jednom případě je prý obklíčeno asi 5000 ukrajinských vojáků, v druhém asi 2000 příslušníků dobrovolných praporů. Ukrajinské jednotky se prý do obklíčení dostaly i s desítkami tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů a minometů.

Dalším krokem podle komuniké povstalců má být "úplná porážka obou mohutných uskupení protivníka". V posledních dvou dnech prý vzbouřenci zabili více než 150 ukrajinských vojáků a zničili 17 tanků a desítku raketometů.

"Zcela jinak vypadá válečné dění z ukrajinských zpráv. Armádní tiskové středisko dnes ráno oznámilo, že za posledních 48 hodin je na straně separatistů více než 500 padlých a zraněných. O obklíčení ukrajinských sil se nemluví, stejně jako o vlastních ztrátách," poznamenal server newsru.com.

Vládní jednotky za posledních 24 hodin provedly na 60 dělostřeleckých ostřelování pozic rebelů, uvedla dnes agentura Unian s odvoláním na armádního analytika Dmytra Tymčuka. Terčem ukrajinských děl se prý staly i dvě kolony s ruskou obrněnou technikou v Doněcké oblasti. Vojáci naopak čelili palbě z minometů v okolí Luhansku i raketometů u Malomykolaivky a v okolí Doněcku.

List Ukrajinska pravda na svém webu informoval o přepadení kontrolního stanoviště u přístavního města Mariupol, kde separatisté zranili jednoho vojáka. Povstalci se prý také chystají k útoku na Novoazovsk. 

Při ranním ostřelování Doněcku, bašty proruských separatistů na východě Ukrajiny, byla zasažena i místní nemocnice. Zpravodaj agentury AFP na místě ale neviděl žádné oběti. Podle zdravotníků nebyl nikdo ani zraněn.

Palba, provázená velice silnými výbuchy, zasáhla márnici a dvě nemocniční budovy. Personál odvedl desítky pacientů do sklepů, mnohé přenesl na nosítkách. Podle AFP se ostřelování přibližuje k užšímu centru města.

Sobotní ostřelování centra a východních čtvrtí města, které před propuknutím bojů čítalo na milion obyvatel, si vyžádalo životy šesti civilistů. Škody utrpěl také ultramoderní stadion fotbalového klubu Šachtar Doněck, mnohanásobného ligového šampiona.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle odhadu OSN vyžádal už více než dva tisíce mrtvých, a to vojáků, povstalců i civilistů. Rychle stoupající počet obětí svědčí o vyhrocování konfliktu.