Googel car

Googel car Zdroj: Googel.com

Samořídicí auto od Googlu má problém, je zkonstruované k porušování povolené rychlosti

Jak by ale řekl Brad Pitt alias Rusty z třetí řady známé kriminální komedie Dannyho parťáci: tato chyba má problém, že to není problém. Vývojáři totiž auto zkonstruovali s touto chybou záměrně. Na kauzu upozornil zpravodajský server britské BBC.

Již více než sedm set tisíc kilometrů mají najeto vozidla z továren vývojářů světové firmy Googl, tzv. driveless cars neboli auta, která budou řízena automatem, jakýmsi imaginárním autořidičem. Googl své vozy testuje převážně na silnicích v americkém státě Kalifornie. Podle informací BBC se měla tyto auta dostat na silnice ve Spojeném království již před čtyřmi lety, počátkem roku 2010. Z důvodu vylepšování technologií a delšího testování vozidel se však tyto auta bez řidičů dostanou na silnice britské metropole, Londýna, a dalších měst ve Spojeném království, až v roce 2015.

Britská BBC však nyní upozorňuje na kuriózní fakt – a to sice skutečnost, že při testování vyšlo najevo, že jsou auta naprogramovaná tak, aby překračovala maximální povolenou rychlost, a to přesně (a maximálně) o 16 kilometrů za hodinu. Vývojář Dmitrij Dologov se pro agenturu Reuters, jehož citovala BBC, vyjádřil, že důvod této odchylky je bezpečnost. Podle Dologova totiž ostatní auta porušují běžně povolenou maximální rychlost, a tak by pro auta Google bylo nebezpečné, kdyby ji jako jedno z mála vozidel v provozu dodržovala. Je údajně třeba, aby vozidlo bylo schopné rychle reagovat na vznikající dopravní situace, k čemuž je nutná obdobná rychlost jako u okolních vozidel.

Tato automatická vozidla mají již údajně povolení pro jízdu na silnicích Spojeného království, zda to nějak změní informace ohledně instalované rychlosti, není zatím jasné. Pokud se nic nezmění, vyjedou tato auta poprvé do ostrého provozu již příští rok. Vozy jsou určené pro dvě osoby, měly by spolu navzájem umět komunikovat a budou elektrifikované.