Udaj Madžíd

Udaj Madžíd Zdroj: Reflex

JXD: Palestinec diskutovat nebude!

Propalestinský aktivista , který mne uhodil do fotoaparátu na demonstraci podporující Gazu, mi sice poslal osobní dopis, ale vysvětlovat v Reflexu, proč Hamás střílí na Izrael, se mu nechce.

Pro připomenutí: Na demonstraci ve prospěch Gazy jsem natáčel odpovědi na otázku, jestli se tam taky demonstruje proti raketovému ostřelování Izraele Hamásem. V hloučku demonstrantů jsem nejprve — jak dělám vždy — řekl, že jsem z Reflexu a jak se jmenuju, a pak jsem obcházel v hloučku stojící účastníky. Nejdříve české, pak arabské. A pokládal tu otázku. Každému ve skupině, v níž před sochou stál pan Madžíd, bylo jasné, že jsem novinář. Když jsem se dostal k němu, začal máchat rukou, syčet „pryč, pryč“ a pak mne uhodil.

Krátce po incidentu jsem od něj dostal přes Facebook zprávu: „Dobrý den, to jsem já, ten arab se slabou češtinou, nebo spíše se špatnou češtinou. V ČR už žiju čtyři roky, ale nikdy jsem si nepředstavoval, že mi se stane co se stalo včera na vaclaváku! Češi ke mně vždycky byly je hodní a milí, tak proč jste včera vypadal jinak!? Stačilo by mně, kdy byste mi váš novinářský průkaz ukazoval, a už je to vyřešené. Židovsko- muslimský vstah je o mnohem lepší než co si myslím já a co si myslíte vy, ale co v dnešní době vidíme v Gaze, to s tím vůbec nesouvisí. Přečtěte si historii spravedlivě, a dozvíte proč to řikám. Hezký den a lepší práci vám přeju.“ Především — omlouvám se, že jsem pana Madžída obvinil ze slabé češtiny, jeho písemný projev je vynikající. Ale stejně důležité: Jak zpráva přišla, odpověděl jsem panu Madžídovi, že bych s ním jako s propalestinským aktivistou udělal rozhovor pro Reflex. Aby jeho argumenty mohly zaznít v českém tisku — a bylo jasné, že bych se ptal na rakety Hamásu. Pan Madžíd se zachoval odvážně. Neodpověděl.

Když jsem po týdnu nabídku zopakoval (také zatím neodpověděl), pobrouzdal jsem se po českých propalestinských profilech — a hele! Na účtu „Info kanál Palestina–Česká republika“ jsem našel k mému článku post o setkání. Ostře polemický, ale publikovaný někde, kde bych se o něm v běžné situaci nedozvěděl. Takové skautské, poctivé a čestné. Byl publikovaný pod identitou stránky, pod ním byl postnutý můj článek o demonstraci a psalo se v něm: „Byla skutečným důvodem odmítavého postoje demonstrantů k natáčení a rozhovoru s panem JXD židovská hvězda na jeho tričku, nebo fakt, že bez viditelného označení a ukázání novinářské legitimace natáčel demonstranty bez jejich svolení, vstupoval do jejich osobního prostoru a na výzvy, aby natáčení zanechal, případně aby se vzdálil, začal vykřikovat: Tady nejste v islámském státě!?“ Alespoň nějaký názor, na který se dá reagovat.

Tak vážení propalestinští aktivisté, ještě jednou. Tady opravdu nejste v Islámském státě nebo na území kontrolovaném Hamásem. Na veřejné akci a na veřejném prostranství si vás může fotografovat a filmovat, kdo chce. Natáčet si demonstranty bez jejich svolení je demokratickým právem. Chodit před sochou svatého Václava — což vy nazýváte „vstupem do vašeho osobního prostoru“ — je také demokratickým právem. Rozhodně jsem se na vás nijak netiskl a netulil se k vám, to ukazuje video. A stát vedle někoho na veřejném prostranství je také demokratickým právem. To se v Evropě smí.

Úplně nehorázné máte pak představy o tom, že smí na veřejném místě někoho vyzvat, aby se vzdálil, a ten někdo je povinen ho poslechnout. Chápu, že když v Gaze člen Hamásu s kalašnikovem někomu řekne zmizte, tak ten člověk utíká. Ale tady opravdu nejste v Gaze, milý pane aktivisto!

Jako úplný vrchol textu však považuji to, co v něm není. Autor čestně, poctivě a chlapácky zamlčel, že mne pan Madžíd na tom veřejném shromáždění uhodil. Což tady — na rozdíl od pásma Gazy — Arabové Židům dělat nesmějí.

Takže palestinské aktivisty prosím: Když zde, v České republice, chcete žít, naučte se naše právní normy, akceptujte naše zákony a zvyklosti a nevnucujte nám pořádky, jaké praktikuje teroristická organizace Hamás, vládnoucí v Gaze, pro niž demonstrujete.