Švýcarská armáda pod tlakem ochránců práv zvířat slíbila, že její vojáci a zaměstnanci budou od příštího roku jíst jen domácí potraviny.

Švýcarská armáda pod tlakem ochránců práv zvířat slíbila, že její vojáci a zaměstnanci budou od příštího roku jíst jen domácí potraviny. Zdroj: Profimedia

Příklad pro Česko: Švýcarští vojáci budou jíst jen švýcarské potraviny

Švýcarská armáda pod tlakem ochránců práv zvířat slíbila, že její vojáci a zaměstnanci budou od příštího roku jíst jen domácí potraviny (pokud je země produkuje). Ochránci totiž tvrdí, že některé země, včetně některých států EU, nedodržují normy, které platí v zemi helvetského kříže. Informoval o tom web thelocal.ch a noviny Neue Zürcher Zeitung.

Nová pravidla říkají, že všechno pečivo, mléčné i masné výrobky musí v případě použití v armádě pocházet ze Švýcarska. Výjimku mají ryby či káva.

Protože některé švýcarské potraviny jsou dražší než ty dovážené, bude armádu stát tato akce v přepočtu nejméně 30 milionů korun navíc.

Sociální sítě si ale z podobného postupu dělají legraci, protože denní rozpočet na jídlo na jednoho švýcarského vojáka je kolem 200 korun, což někteří považují při tamních cenách za hodně málo. Lidé říkají, že svým vojákům musí posílat potravinové balíčky, aby „nehladověli“.

Ve Švýcarsku, přestože je to neutrální stát, je pořád vojenská služba povinná, země má výborně vycvičené zálohy, pořádá pravidelná cvičení pro bojeschopné muže a má i velmi kvalitní moderní výzbroj.