James Foley

James Foley Zdroj: Reuters

Islamisté popravili amerického novináře uneseného v Sýrii

Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video s údajným stětím hlavy americkému novináři Jamesi Foleymu, jenž byl před téměř dvěma lety unesen v Sýrii a od té doby byl nezvěstný. Bílý dům v úterý prohlásil, že pravost videa zatím nebyla potvrzena. Kromě toho je na videu zachycen údajně další unesený americký novinář Steven Sotloff. Jeho život prý bude záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku.

Video s názvem "Vzkaz Americe" bylo podle agentury Reuters zveřejněno prostřednictvím sociálních sítí. Zatím nebylo možné ověřit jeho autenticitu. Šlo by o první případ, kdy Islámský stát takto veřejně zabil amerického občana.

Foleyho, jenž na Blízkém východě působil pět let, unesli neznámí ozbrojenci 22. listopadu 2012.

Foleyho rodina smrt svého blízkého potvrdila na facebookovém profilu, jenž byl zřízen na podporu zajatého novináře. Rodina zdůraznila, že "na něj nikdy nebyli hrdější". "Nasadil svůj život, aby světu ukázal utrpení syrského lidu," uvedla matka novináře Diane Foleyová a poprosila islamisty, aby ušetřili životy ostatních rukojmí. "Stejně jako Jim jsou nevinní. Nemají vliv na politiku americké vlády v Iráku, Sýrii, ani jinde na světě," napsala Foleyová.

Nejmenované oficiální zdroje podle AP uvedly, že video je zřejmě pravé a Foley je obětí. Jeden ze zdrojů uvedl, že prezident Barack Obama by se dnes k události měl vyjádřit.

Islamisté z IS ovládají části Sýrie a sever Iráku, kde sunnitská organizace vyhlásila chalífát. Její úsilí o ovládnutí obří přehrady u severoiráckého Mosulu vyvolalo reakci americké armády. Ta poprvé od stažení ze země v roce 2011 v posledních dnech provedla nálety, jimiž podpořila pozemní jednotky irácké armády a kurdských milic.

Bílý dům uvedl, že američtí zpravodajci usilovně pracují na potvrzení pravosti videa. "Pokud je pravé, jsme zděšeni brutální vraždou nevinného amerického novináře a vyjadřujeme nejhlubší soustrast jeho rodině a přátelům," řekla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová.

"Obama nařídil vojenské operace proti Islámskému státu, čímž Ameriku v podstatě přivádí na šikmou plochu směrem k nové válečné frontě proti muslimům," říkají ve videu titulky v angličtině a arabštině. Následují černobílé letecké záběry zachycující vzdušné útoky. "Americká agrese proti Islámskému státu," vysvětluje popisek.

Muž, o němž autoři videa tvrdí, že je James Foley, klečí v poušti, zatímco černě oděný a maskovaný muž s nožem stojí za ním. "Vyzývám své přátele, rodinu a milované, aby se povstali proti mým skutečným vrahům, americké vládě, protože to, co se mi stane, je pouze výsledkem jejich lhostejnosti a zločinnosti," říká klečící muž.

Maskovaný muž angličtinou s britským přízvukem říká: "Toto je James Wright Foley, americký občan, z vaší země. Jako vláda jste v čele agrese vůči Islámskému státu."

"Dnes na nás vaše vojenské letectvo každý den v Iráku útočí. Vaše údery způsobily oběti mezi muslimy. Už nebojujete proti povstání. My jsme islámská armáda a stát, které byly přijaty velkým množstvím muslimů na celém světě," dodal muž, načež klečícího podřezal.

Na konci videa pak je vidět jiný zajatec v oranžové kombinéze a jméno v rohu obrazovky: Steven Joel Sotloff. "Život tohoto amerického občana, Obamo, závisí na tvém dalším rozhodnutí," říká maskovaný muž.

Foley byl novinářem na volné noze a občanskou válku v Sýrii zpravodajsky pokrýval pro zpravodajský server GlobalPost a spolupracoval také s agenturou AFP.

Sotloff byl rovněž novinářem na volné noze a jeho články vycházely z časopisech Time a Foreign Policy. Nezvěstný je od července 2013, kdy naposledy reportoval ze severu Sýrie.

POZOR! Video není vhodné pro osoby mladší 18 let!