Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu Zdroj: ČTK

Na Izrael dopadly tři rakety, armáda odpověděla nálety na Gazu

Na jih Izraele dopadly dnes odpoledne tři rakety vypálené z Pásma Gazy. Izraelská armáda na útok odpověděla opětovným zahájením leteckých úderů na cíle v Pásmu. Premiér Benjamin Netanjahu údajně rovněž nařídil izraelské delegaci, aby se vzhledem k porušení příměří vrátila z vyjednávání v Káhiře, informoval deník Times of Israel. V oblasti dosud platilo příměří prodloužené do dnešních 23:00 SELČ

Izraelská armáda uvedla, že tři rakety dopadly na otevřené prostranství nedaleko města Beeršeba. Svědci z Pásma Gazy, které citovala agentura Reuters, údajně slyšeli odpálení raket. Podle světových agentur nikdo nebyl zraněn.

Izraelský premiér v reakci na odpálení raket nařídil izraelské armádě, aby podnikla nálety na "teroristické cíle" v Pásmu Gazy. Armáda zanedlouho oznámila, že letecké údery v oblasti obnovila. "Tento raketový útok je vážným a přímým porušením příměří," uvedl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

V Káhiře mezitím od rána pokračovalo za egyptského prostřednictví vyjednávání o dalším klidu zbraní mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamas. Podle zdrojů z Káhiry mají být výsledky jednání známy večer nebo až v noci. Jenže do toho přišlo porušení klidu zbraní a Izrael nařídil stažení své delegace z Egypta. Jaký bude další osud vyjednávání, není zatím jasné. Palestinské hnutí Hamas se k nejnovějšímu dění zatím nevyjádřilo.

Pokud jde o rozhovory o dlouhodobějším klidu zbraní, Egypt podle palestinské agentury Maan nabídl oběma stranám kompromisní řešení, které předpokládá otevření hraničních přechodů do Pásma Gazy, umožnění volného pohybu osob i zboží a také řešení finanční krize v Pásmu.

Debata o dalších palestinských požadavcích, jimiž je otevření letiště a přístavu a také propuštění palestinských vězňů, se má odložit. Stejně se má až později jednat o navrácení ostatků dvou izraelských vojáků padlých za bojů v Pásmu Gazy. Pro trvalé příměří Hamas požaduje zrušení izraelské blokády Gazy, která trvá sedm let.