Ve Španělsku zemřel kněz, který byl předtím v Africe, na virus Ebola. Ve světě je už přes 1000 mrtvých

Ve Španělsku zemřel kněz, který byl předtím v Africe, na virus Ebola. Ve světě je už přes 1000 mrtvých Zdroj: ČTK

Zdravotníci ve Španělsku a Německu izolovali pacienty s podezřením na ebolu

Počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl na 1229, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dosud se uvádělo 1145 mrtvých. Celkem se zákeřnou chorobou nakazilo již více než 2200 osob ve čtyřech zemích. WHO prý ve spolupráci se Světovým potravinovým programem (WFP) připravuje potravinovou pomoc zhruba pro milion lidí v karanténních zónách v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Podezření na onemocnění ebolou se dnes vyskytlo také ve Španělsku a v Německu.

"Pravidelné dodávky jídla jsou možným způsobem, jak omezit nezbytné přesuny (lidí)," stojí v prohlášení WHO. Organizace chce zásobovat pacienty v nemocnicích, ale i přímo v jejich obydlích v oblastech, v nichž vlády jednotlivých zemí vyhlásili karanténu. Chce tak předejít dalšímu šíření nemoci.

Libérie, která je jednou z nejpostiženějších zemí, dnes oznámila, že našla a umístila do karantény sedmnáct pacientů s podezřením na onemocnění ebolou, kteří o víkendu uprchli z nemocnice v jedné z chudinských čtvrtí metropole Monrovia.

Tři liberijští lékaři, kteří před časem dostali jako první Afričané experimentální lék ZMapp, prý vykazují "pozoruhodné známky zlepšení" zdravotního stavu. Uvedlo to místní ministerstvo informací. Dosud neschválený preparát dostali již dříve dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují, ale i španělský misionář Miguel Pajares, který ovšem nakonec nemoci podlehl.

Nový případ podezření na nakažení virem eboly se dnes objevil ve Španělsku. Zdravotníci v baskické metropoli Bilbau uvalili karanténu na muže, který se před časem vrátil z pracovní cesty po Sieře Leone. Rozsáhlou bezpečnostní akci dnes vyvolal strach z eboly také v Berlíně. Zdravotníci prý převezli do izolace Afričanku, která podle oznámení pracovnic úřadu práce vykazovala známky horečnatého infekčního onemocnění. Žena je údajně už v karanténě na specializované klinice. Podezření na zákeřnou krvácivou horečku se nepotvrdila v případě 13letého Guinejce, kterého v neděli izolovali belgičtí lékaři v Ostende. Podle testů má chlapec malárii.

K opatřením proti šíření nemoci se dnes přidal také Kamerun a uzavřel hranici s Nigérií, která hlásí již dvanáct pacientů s ebolou. Dalších více než 190 osob je v nejlidnatější africké zemi pod přísným dohledem v karanténě pro případ, že by se u nich choroba prokázala. Na ebolu dosud v zemi zemřeli čtyři lidé.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu, Sierru Leone a Nigérii.