Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb.

Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb. Zdroj: Profimedia.cz

Německá vláda zvažuje omezení sociálních dávek pro cizince

V Německu roste počet žadatelů o sociální dávky z jižních a východních států EU. Podle německých médií ale vláda připravuje opatření, která by snížila počet žadatelů o dávky v nezaměstnanosti ze strany cizinců.

Počet občanů z jiných států Evropské unie, kteří v Německu pobírají sociální dávky, poprvé překročil 300 tisíc. Podle Spolkového úřadu práce pak počet žadatelů ze střední, východní a jižní Evropy vzrostl meziročně o 53 tisíc osob, čili o 22 procent.

Celkově ke konci minulého roku žilo v Německu 3,1 milionu lidí z jiných zemí EU. Tento počet narostl meziročně o deset procent. Jen počet migrantů z Rumunska a Bulharska vzrostl o 28 procent na 414 tisíc osob.

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung připravuje německá vláda opatření, která by omezila nároky na některé sociální dávky. Doba, po kterou je možné být registrován na úřadu práce se má pro občany ze zemí EU snížit na šest měsíců. Po jejich uplynutí by měli lidé, kteří stále nebudou mít práci, opustit Německo. Lidé, kteří by prokazatelně zneužívali německý sociální systém, by pak měli mít omezen vstup do země po dobu pěti let, jak uvádí list Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na vládní zdroje.

Počet Čechů, kteří v Německu žijí nebo žádají o dávky, německý list neuvádí, jejich počet je ale daleko nižší než v případě Poláků, Rumunů a Bulharů.