Zakladatel WikiLeaks Assange chce po dvou letech opustit úkryt na ambasádě v Londýně

Zakladatel WikiLeaks Assange chce po dvou letech opustit úkryt na ambasádě v Londýně Zdroj: ČTK

Zakladatel WikiLeaks Assange chce po dvou letech opustit úkryt na ambasádě v Londýně

Informaci oznámil na dnešní tiskové konferenci. Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se na ekvádorské ambasádě v Londýně ukrývá kvůli obavám z vydání do Švédska. Assange své rozhodnutí neupřesnil, důvodem má ale být zhoršující se zdravotní stav.

V britských médiích se objevily zprávy, že Assangeův zdravotní stav se výrazně zhoršil a on potřebuje léčbu. Třiačtyřicetiletý Australan ale neupřesnil, proč by chtěl ambasádu opustit ani kdy by k tomu mělo dojít. Potvrdil nicméně, že má určité zdravotní problémy.

Jak uvedl ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino, který seděl na tiskové konferenci vedle Assange, jeho země nepřestane zakladatele WikiLeaks podporovat. "Musí to skončit, dva roky jsou již příliš dlouhá doba, Julian Assange by měl být svobodný," prohlásil Patino.

Ve Švédsku hrozí Assangeovi stíhání pro podezření ze znásilnění. Assange ale tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být vydán do Spojených států, kde má čelit obvinění kvůli zveřejnění statisíců utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší na internetu. Jak Australan dnes zdůraznil, švédské úřady za poslední dva roky ve vyšetřování údajného znásilnění nijak nepokročily. "Z ničeho jsem nebyl obviněn," řekl Assange.

Na ekvádorském velvyslanectví je Australan od 19. června 2012 a od té doby budovu neopustil.

Assangeův portál WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Velký poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy vystavil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl v USA loni odsouzen do vězení na 35 let.